Стомашните киселини са малкият пожар, който създава голям дискомфорт. В честите случаи, когато не е заболяване, говорим за "клечка, която сами сме драснали".
Пикантна или мазна храна, прекомерно количество алкохол, тютюнопушене, кафе или питие на гладно, бързо и обилно ядене, хранене непосредствено преди сън... И като сложим всичко това в обсега на самолечението със сода, резултатите могат да преобърнат и най-приятния момент. Но какво трябва да се направи?
Със сигурност знаем всичко изброено по-долу, но това не ни прави по-прилежни в отношението ни към него. И тъй като при стомаха важи принципът "каквото повикало – такова се обадило", добре е да спазваме някои важни условия, като:
- да се храним редовно през деня – три пъти е златната среда;
- да се стараем да вечеряме преди 8:00ч., а, ако все пак се нахраним в 9:00ч. или след това, задължително оставим 3 часа преди заспиване;
- да хапваме задължително, дори и малко, преди употреба на кафе, алкохол, а дори и цигари. Всичко това, поето на гладно, е като да се опиташ да смениш скоростта, без да си натиснал съединителя;
- да се откажем от самолечението със сода. Приемът на сода моментно облекчава парещата болка, но впоследствие води до обратен ефект;
- да бъдем осъзнати за стреса, на който се подлагаме, а оттам подлагаме и тялото си.
Стресът е "бичът" на модерния човек. Разстройването на нервната система директно се отразява на стомаха, посредством болезнени спазми. Другият "източник" на стомашни киселини, породени от стрес, е индиректен. Сигурно знаете за т.нар. "емоционално хранене"? Когато човек е под стрес, понякога се храни неосъзнато бързо, на големи хапки, под напрежение, често с "фаст фууд"... Все доказани фактори за разстройването на стомаха и предизвикването на киселини и пареща болка.
Но, независимо дали в следствие на психологическо натоварване или физиологични причини, този дискомфорт влошава качеството ни на живот. И никой не е застрахован. Затова можем да се обърнем към специалист-гастроентеролог или към фармацевта в аптеката да ни препоръчат лекарствен продукт без рецепта. Обикновено лекарствата, които намаляват нивото на киселинността са т.нар. инхибитори на протонната помпа – омепразолови производни, вече в значително по-малка степен Н-2 блокери и антиациди.
Между тях намери своята ниша и специфичен антирефлуксен агент, създаден с цел да възпрепятства попадането на стомашното съдържимо в хранопровода (рефлукс) по механичен начин – натриев алгинат.
Натриевият алгинат има свойството да се превръща в гел при контакт със солна киселина. По този начин се образува защитен слой, който пречи на киселините да попадат в хранопровода и е гаранция за добро благоразположение на нашето тяло и дух през цялото денонощие. Важно е да се приема след хранене или след прием на други лекарства (ако има такива). Така най – добре ще усетим доказания му ефект.