Още е лято, но есента вече се усеща – по листата на дърветата, по особения въздух, по ярко синьото небе и по разнообразието от любими плодове и зеленчуци. Ако има сезон, който наистина е апогей на вкусовете, цветовете и ароматите – това със сигурност е есента!
Сред този океан от усещания е трудно да кажеш кои от тях са най-предпочитани, но ето няколко кулинарни предложения, идващи от списание Billa Кулинариум, за които може и да не сте се сетили, а със сигурност ще внесат радост за сетивата ви.
Пащърнак – все още непознат и странен за доста хора, пащърнакът е едно кореноплодно чудо, което разкрива неподозирани възможности за комбиниране и консумиране. Повече за него ще разберете от есенното издание на кулинарното списание на Billa Кулинариум, но ето малко подробности и тук. На външен вид пащърнакът прилича на морков, но е по-светъл и има по-силен вкус. От него става разкошна супа (в компанията на лук, чесън и, евентуално - джинджифил), както и пюре, което може да е гарнитура за рибно ястие, или пък на витаминозна салата – с моркови, някакъв тип ядки и какъвто дресинг харесвате. Пащърнакът е евтин, но наистина впечатляващ зеленчук, който ще ви омае с вкуса си!
Карфиол – това растение от род Зеле (да, зеле!) е наистина фантастично – с него могат да бъдат приготвяни толкова много ястия, че можете да ядете всеки ден различно! Започваме с известната крем супа от карфиол, продлжаваме с паниран карфиол (от който можете да си оближете пръстите!), разбира се – туршиите, карфиол на фурна или пък на тиган – с чесън, на пюре, дори на кюфтета, подобно на кюфтенцата от тиквички или картофи! А за хората, които искат да се хранят здравословно, но им липсват вкусотии, като пицата – пробвайте да си направите пица с блат от... карфиол! Ще я изядете наведнъж – това е повече от сигурно! А за други вдъхновения ще ви помогне и списанието Billa Кулинариум – не ги изпускайте.
Зеле – и като заговорихме за това как карфиолът е от род зеле, ето го и доброто, старо истинско зеле, наш приятел почти през цялата година. Освен че е вкусно и хрупкаво под формата на салата – при това в най-различни комбинации, то може да бъде готвено – на фурна, например, или направено на супа, слагано за зимнина, а също и... дръжте се – пълнено! Да, зелката може да бъде напълнена с каквото си пожелаете – например с месо и картофи. Така че – ето ви цяла нова вселена от вкусове и идеи от една проста... зелка, която ще има достойно представяне и в есенния гид в кулинарията Billa Кулинариум.
Грозде – тук нивото става малко по-изискано и аристократично. Гроздето, освен че може да бъде консумирано директно, както всички сме свикнали, има още доста неподозирани приложения в кулинарията. Какво ще кажете за... карамелизирано грозде? Гроздето с френски или друг вид сирена пък е класика в жанра, както се казва, особено ако е стилно подредено на отделни парчета върху клечки. Чийзкейк с грозде? Две парчета за нас, ако може! Паят с грозде също заслужава вниманието ви, но не забравяйте и за опцията да го направите на компот, както и да го вложите в любимите си... мъфини! И дори да ви хване гроздено вдъхновение рано сутрин или късно вечер, Billa винаги е наблизо, за да ви осигури достатъчно количество от него!
Круша – царицата на златната есен, сочна, сладка, вкусна, въобще – богинята в кошницата с плодове! Идва нейният сезон и нейното владичество, а възможностите да ѝ се наслаждавате са наистина десетки, както ще се убедите и от предстоящия брой на Billa Кулинариум! Като начало – сурова, при това във всичките ѝ разновидности, а те далеч не са малко. След това продължаваме с печените круши (пробвайте ги със сметана и канела), пошираните круши, всички видове пайове и кейкове с круша, любимият компот от круши, както и великолепното сладко/мармалад от круши! Освен това много основни ястия придобиват божествен вкус и вид с малко внедрена круша в тях – зеленчукова салата с круша или печено месо с круши! Въобще – крушите са един нов, самостоятелен кулинарен свят и си заслужава да пробвате всяка една възможна рецепта с тях!
Разбира се, есента пристига и с много други разкошни вкусове и аромати, а как ще ги съчетаете зависи от вашия собствен вкус и идеи. За това Billa ви дава възможности да експериментирате и да се възползвате от десетки разнообразни оферти и продукти, при това - с намаление, ползвайки талоните в Billa Кулинариум! Ще ги намерите в новия му брой, с който можете да се сдобиете само за 0.99 лв при покупка с карта Billa, а талоните в него ви дават общо намаление от над 30 лева за различни стоки.
Billa Кулинариум e най-тиражираното и най-продаваното списание за уникален брой към края на 2017 по данни на BluePoint от януари 2018.