Малко преди началото на Великденските празници и предстоящия Гергьовден, заедно с идването на пролетта настъпва времето да се потопим не само в тържеството на цветовете, но и в кулинарните изкушения, свързани с предстоящите празници.
Наши приятели – кулинарни блогъри, споделиха своите рецепти за Великден и Герговден.
Козунаците и въобще всякакви сладки неща са стихията на Таня Донева, автор на „Вкусното ми хоби със страст и любов“, но тя обича да импровизира и в областта на соленото. „Солена торта с пушена сьомга и варени яйца“ е моето предложение, как да оползотворите част от останалите яйца по Великден.“, казва Таня.
„А след като приготвите веднъж тази вкусотия, ще повтаряте многократно сигурна съм, защото се приготвя лесно и е чудесно предястие и мезе, за лятната мастика или бира .“ Разбира се, Таня не изневерява на сладкото и вече е представила своите „Козунаци с кокосова сметана“, с които да посрещнете по-сладко предстоящия Великден.
Най-лесно ще намерите яйцата във верига магазини МЕТРО, наред с различни видове козунаци и други сладки изкушения на добри цени.
В края на май предстои второто издание на Наградите за кулинарни блогъри, организирани съвместно от популярния сайт „Блоговодител“ и МЕТРО. Илиян Димитров, създател на „Блоговодител“, предлага своето „Бавно печено агнешко бутче“, подготвено според изпитана балванска традиция за приготвяне на ярешко в пещ, но с агнешко и в домашни условия. Илиан споделя начина на приготовление в личния си блог „Кулинарни страсти и (по)падения“. „Един от основните недостатъци на журирането в кулинарни конкурси е, че нямаш право на участие и съответно шанс да спечелиш награда....“, шегува се Илиян. „Е, това агнешко бутче определено заслужава награда - феноменално е!“
От 27 април до 1 май МЕТРО може да ви помогне да приемете предизвикателството на Илиян, като се възползвате от офертата за охладено агнешко месо, за да приготвите агнешкото у дома. Тук може да намерите и специална рецепта за агнешки бут в билкова коричка.
„Казват, че е трудна рецепта и само най-големите майсторки могат да докарат съвършените конци на козунака.“, споделя Дарин Стойков, автор на Fkusno. „Поверията твърдят, че имало някаква магия докато ги правиш. Като по-малък бях част от тази магия, спомням си печката на дърва на село и три жени (баба, мама, леля) които се потят над тестото докато пробват поредната изпитана рецепта. В голяма къща като нашата мерките бяха много относително понятие и рецептата за козунак започваше с „15 яйца“.
Бил съм и по-директна част от същата тая магия, надвесен над огромната доза, която трябваше да меся в … розово детско корито поради липса на друго подходящо.“ Рецептата за неговия козунак, можете да намерите във Fkusno. През месец май Дарин ще коментира „на живо“ в социалните медии от Будапеща европейския кръг на Bocuse d’Or, наградата известна като „кулинарните оскари“, на които МЕТРО е световен спонсор.
Там тематично ще се готви с есетра и еленово месо, но сега нека се настроим на вълна „пролетни празници“ и останем при писаните яйца, пролетните салати и агнешкото месо
Вижте актуалните великденски оферти на МЕТРО тук и се вдъхновете за кулинарни шедьоври ТУК!