Личните цели - когато мечтите получат краен срок

Платена публикация

Lidl
Снимка: Lidl

Да си го кажем направо – мечтите не са достатъчни. Превръщането на мечтата в цел и поставянето на срок за постигането й е едно от най-важните неща, които можем да направим за себе си. Това ни носи удовлетворение, самочувствие и ни помага да израстваме като личности.

Как обаче да извървим пътя от мечтата до целта, вместо просто да се носим по течението на живота? 

Надежда Михайлова – сертифициран професионален коуч дава много ясен отговор в новия епизод на видеокаста “Уменията на 21 век”, вдъхновен от вътрешнофирмените обучения на Лидл България. 

Lidl
Снимка: Lidl

Алиса или как да съкратим пътя към успеха

Алиса, приказната героиня на Луис Карол, както и нейният магически спътник – Чеширският котарак, имат един прословут диалог в романа, който може да се превърне в отправна точка за нашия нов, по-хубав живот, в който сбъдваме мечтите си. 

“ —Би ли ми казал кой път да хвана оттук?
  —Зависи накъде отиваш — отвърна Котака.
  —Все едно накъде… — каза Алиса.
  —Тогаз е все едно кой път ще вземеш — рече Котака.
  — …само да стигна някъде. — добави Алиса, за да поясни.
  —О, сигурно ще стигнеш — рече Котака, — но трябва да вървиш доста дълго…”

Именно защото няма смисъл да вървим доста дълго до сбъдването на мечтите си, е добре да имаме не само мечта, но и цел и план, които да следваме, разкрива Надежда. 

Lidl
Снимка: Lidl

Следваща стъпка – визуализирай!

За да има цел, трябва да има картина, продължава тя. Много по-лесно ще ви бъде да изминете пътя, ако знаете към какво се стремите. Нарисувайте в ума си как ще живеете, когато вече мечтата е сбъдната. Какво ще правите, как ще се чувствате, къде ще бъдете?

Не се притеснявайте да си сложите снимка на мечтата на видно място, това е т.нар. табло на мечтите. Не става дума само за снимка на материална придобивка, а на кадри, на които се вижда как изглежда мечтаният ви живот - с повече време за децата, повече лична свобода, професионално израстване и т.н. 

Нека това табло ви служи за вдъхновение и опора в моментите, в които ви се стори, че трудностите по пътя са прекалено много. 

А като стана дума за трудности, те всъщност са така чаканият стимулатор за развитие на нови умения, продължава с вдъхновяващите си примери Надежда. 

Да плуваме с лодка, а не с надуваем дюшек

Ако мечтата ни се намира на другия край на морския залив, едва ли бихме тръгнали към нея с надуваем дюшек, нали? По-скоро ще потърсим лодка, ще се научим да гребем и уверено ще се отплаваме точно натам. 

“Не се пускайте по течението на живота с надеждата, че ще ви отведе, където искате. По-добре преценете какви умения ви липсват, за да сбъднете мечтите си и ги развийте”, обяснява специалистът по личностно развитие. 

Да не мислим за жълтия слон

Последната стъпка преди реалния старт на нашия план по сбъдване на мечти е да формулираме добре целта си. А тя не може да започва с “не”. Точно както не можем да спрем да мислим за жълт слон, когато ни кажат “не мислете за жълт слон”. 

Така е и с целите. Много повече заряд за действие ще имаме, когато знаем каква е целта, а не просто какво НЕ искаме да бъдем. 

Вместо да кажем “Не искам да работя повече тази работа”, можем да кажем “Искам да работя на място, на което ще мога със спокойствие да показвам най-доброто от себе си и ще имам време за семейството си”. 

Така формулирана целта вече е много по-ясна. Дава ни посока на търсенето на такава работна позиция -  в компания с подходяща атмосфера и гъвкаво работно време. 

Lidl
Снимка: Lidl

А кой е най-важният елемент от сбъдването на мечтите, може да научите от новия, осми епизод  на образователния видеокаст на Лидл България “Уменията на 21-ви век”. 

За видеокаста „Уменията на 21-ви век“: 
Образователният видеокаст „Уменията на 21-ви век“ е продължение на успешната вътрешна програма за обучения в лични, социални и граждански умения, която се провежда сред служителите на Lidl. 
Той осигурява платформа за разговор по важни за личностното развитие и израстване теми. Водещи на видеокаста са  двама експерти от HR екипа на Lidl - Александрина Николова и Александър Стоичков. В разговори със специалисти в различни области  те  обсъждат актуални теми като  медийна грамотност, изграждане на личен бранд в социалните мрежи, асертивна комуникация, поставяне и постигане на лични цели, баланс между работа и личен живот и много други. 

За госта в 8-ми епизод: 
Надежда Михайлова е професионален сертифициран коуч (РСС) към Международната федерация по коучинг (ICF) и е сред водещите треньори в България с повече от 20 години опит в областите лидерство и личностно развитие. Опитът й включва 10 години като лидер в динамична и бързо разрастваща се консултантска организация, където управлява и развива високоефективни екипи, които поставят стандартите в бранша. Надежда е фокусирана върху решения и базирана на ценности, комуникация и въздействаща позитивна настройка на мисълта. Тя работи успешно с лидери и екипи, които са иновативни, предизвикват статуквото и се осмеляват да влияят и променят себе си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти