Ковид, вируси и честото боледуване през есента и зимата – как да останем здрави?

Платена публикация

д
Снимка: Stamatin

С настъпването на есента и зимата вирусните инфекции неизменно заемат своето място в ежедневието ни. Въпреки че националната система за борба с COVID-19 вече не функционира, както ковид, така и други сезонни вируси като настинките и грипът, продължават да представляват заплаха за здравето ни. През последните години Балканският полуостров остава уязвим към нови вълни на зарази, като статистиката показва, че именно в тези сезони боледуваме най-често.

В тази статия ще разгледаме защо именно през есенно-зимния период сме по-склонни към боледуване и как можем да се предпазим, за да запазим здрава имунна система и енергия. Ще обсъдим и ролята на Stamatin и неговото антивирусно и имуностимулиращо действие, който може да помогне както в превенцията, така и при първи симптоми на инфекция.

Податливост към вируси през студените месеци – какво се променя?

д
Снимка: Stamatin

Както вече споменахме, през есента и зимата често забелязваме рязко покачване на случаите на вирусни инфекции. Но защо именно в тези сезони сме по-уязвими? Причините са комплексни и свързани както с околната среда, така и с навиците в ежедневието ни.

По-ниски температури и слаба слънчева светлина

С настъпването на студените месеци, температурите рязко падат, а слънчевата светлина става по-оскъдна. Това има директно влияние върху организма ни. С намаляване на излагането на слънце, нивата на витамин D в тялото спадат, а той играе ключова роля за имунната ни система. По-ниският имунитет ни прави по-лесно податливи на различни вируси, които циркулират в околната среда.

Повече време на закрито

През есента и зимата хората прекарват повече време на закрито, често в слабо проветрени помещения. В резултат на това, вирусите се разпространяват по-бързо. Особено респираторните инфекции, като настинката, грипа и COVID-19, намират благоприятна среда за предаване, когато сме в затворени пространства, където циркулацията на въздуха е ограничена.

Сухият въздух през зимата

През зимните месеци въздухът обикновено е по-сух, особено когато използваме отопление в домовете и работните си пространства. Сухият въздух изсушава лигавиците на носа и гърлото – нашите първи защитни бариери срещу вирусите. Когато тези лигавици са сухи, отслабват бариерните им функции, което улеснява проникването им в организма.

Повишен стрес и промени в настроението

Кратките дни, студът и липсата на достатъчно светлина често водят до промени в настроението и повишен стрес. Стресът и умората отслабват имунната система, като намаляват способността на тялото да се справя с инфекции. Зимната депресия или т.нар. сезонно афективно разстройство също може да бъде фактор, който повишава уязвимостта към болести.

Вирусите оцеляват по-дълго при студ

Научно е доказано, че някои вируси, като грипния вирус и COVID-19, са по-стабилни и издръжливи при по-ниски температури и сухи условия. Това означава, че през студените месеци те могат да преживяват по-дълго време на повърхности и във въздуха, което увеличава вероятността от заразяване.

Как да останем здрави през есенно-зимния сезон

През студените месеци, когато вирусите са по-активни, грижата за здравето ни става приоритет. В следващите точки ще разгледаме какви конкретни стъпки можем да предприемем, за да защитим организма си и да поддържаме добър имунитет.

Здравословно хранене: Основата на силния имунитет

Първата стъпка към поддържане на добър имунитет е балансираното и разнообразно хранене. Храните, които консумираме, имат директно влияние върху начина, по който тялото се справя с вирусите. Особено важно е да се наблегне на продукти, богати на витамини, минерали и антиоксиданти.

  • Витамин C - Един от най-добрите помощници в борбата срещу инфекции. Той стимулира производството на бели кръвни клетки и повишава тяхната ефективност в защитата срещу вируси и бактерии. Консумирайте цитрусови плодове, червени чушки, броколи и киви, за да си набавите необходимите нива.
  • Цинк - Този минерал е ключов за поддържането на имунната система. Храните, богати на цинк, като тиквените семки, месо и риба, са чудесен начин да се укрепи защитата на организма.
  • Антиоксиданти - помагат на тялото да се бори с възпаленията и предпазват клетките от увреждане. Плодове като боровинките, зелен чай и ядките са отлични източници на антиоксиданти.
  • Омега-3 мастни киселини - Те се съдържат в рибата и някои растителни масла, като ленено семе и чия. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства и могат да подобрят функцията на имунната система.

Интегрирането на тези храни и добавки в ежедневната ви диета ще помогне на тялото да остане в добро здравословно състояние и да се справи по-добре с вирусите и инфекциите през зимните месеци.

Подкрепа на имунната система с доказани продукти

С настъпването на зимните месеци и с увеличаването на честотата на вирусни инфекции, е важно да се предприемат активни мерки за укрепване на имунната система. През 2024 г. наблюдаваме плавно повишаване на заболеваемостта от вируси, като текущата година е с по-висока обща заболеваемост в сравнение с 2023 г. и с увеличена честота на инфекциите спрямо предходната година. Тази тенденция подчертава необходимостта от ефективна подкрепа на имунната система, за да се справим с предизвикателствата на сезона.

В тази връзка, в допълнение към храненето, организмът се нуждае и от по-голяма подкрепа за оптималното функциониране на имунната система. Пример за такава допълнителна подкрепа е приемът на Stamatin. Той съдържа мощна формула, която действа на няколко нива:

  • Антивирусно действие – Съставките на Stamatin блокират прикрепването на вирусите към клетките на тялото, като по този начин намаляват вероятността от заразяване и разпространение на инфекцията.
  • Бързо изчистване на организма – Продуктът не само подпомага имунната система, но също така допринася за по-бързото премахване на вирусите от тялото. Това води до по-бързо възстановяване и намаляване на продължителността на боледуването.
  • Ефективност при дихателни заболявания – Stamatin има доказано действие при състояния като бронхит, синузит, настинка и други заболявания, свързани с дихателната система. Той подпомага възстановяването на дихателните пътища и улеснява дишането.

За да бъде ефективен, приемът на имуномодулатори като Stamatin трябва да започне още в началото на сезона, препоръчително в периода септември-октомври. Продължителността на приема трябва да бъде поне 3 месеца, като е препоръчително да се продължи през целия сезон. Това осигурява непрекъсната подкрепа на имунната система и помага за предотвратяване на инфекции, когато рискът е най-висок.

д
Снимка: Stamatin

Ролята на съня за здравето

Сънят е ключов фактор за поддържане на силен имунитет. Когато не спим достатъчно, тялото ни става по-податливо на инфекции. Времето за възстановяване, което организмът използва по време на сън, е от съществено значение за регенерацията на клетките и поддържането на имунната система.

Колко сън е достатъчен? За възрастните се препоръчва между 7 и 9 часа сън на денонощие, за да може тялото да се възстанови напълно. Недостигът на сън може да доведе до повишени нива на стрес и да отслаби защитата срещу вируси и развитието на инфекции.

Физическа активност: Движението като сила на здравето

д
Снимка: Stamatin

Дори когато времето навън е студено, физическата активност не бива да се пренебрегва. Редовното движение подобрява кръвообращението и стимулира имунната система, като я поддържа активна и способна да реагира бързо и навременно при инфекции.

  • Упражнения на закрито – Йога, разтягане или тренировки у дома са отлични начини за поддържане на активност. Дори кратки, но редовни тренировки могат значително да повишат нивото на енергия и да подобрят настроението ви, което е особено важно през по-тъмните и студени месеци. Включително може да се стремите да се качвате по стълби вместо да използвате асансьори и ескалатори.
  • Разходки на открито – Свежият въздух и редовното движение навън, дори при по-ниски температури, подпомагат циркулацията на кръвта и снабдяването на клетките с кислород. Разходките на открито също укрепват дихателната система и повишават настроението, като намаляват стреса и риска от депресия.

Редовната физическа активност, независимо дали на открито, или на закрито, е важна за поддържане на здрав и силен организъм, който е способен да се справи в битката с вирусите.

В заключение:

Здравословното хранене, богато на витамини, минерали и антиоксиданти, е основата за силен имунитет. Stamatin е доказан имуномодулатор с антивирусни и имуностимулиращи свойства, който може да бъде изключително полезен през този сезон. Неговият мощен състав осигурява ефективното блокиране на вирусите, подпомага бързото възстановяване и осигурява защита при дихателни заболявания.

Не забравяйте, че заедно с правилната хранителна диета, качественият сън и редовната физическа активност са не по-малко важни за поддържане на имунната система и здравето ви. Пазете се, бъдете активни и се грижете за здравето си, за да преминете през сезона с минимални здравословни проблеми и максимално добро здраве и настроение.

Каква е разликата между Stamatin и други имуномодулатори на пазара?

Stamatin се отличава със своето уникално съставление и специфични антивирусни свойства. За разлика от някои други имуномодулатори, Stamatin е проектиран да блокира вирусите и да подпомага бързото възстановяване, което го прави подходящ за сезони с висока вирусна активност.

Мога ли да приемам Stamatin с други добавки или лекарства?

Stamatin обикновено може да се приема с други добавки и лекарства, но е важно да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, особено ако приемате лекарства за хронични състояния или имате специални здравословни нужди.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №23648/21.10.2021г Т222103802/08.11.2021г

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти