Храненето на децата по света е огледало на културата, традициите и обичаите и икономическите възможности на различните страни. Храната е не само въпрос на вкус, но и ключов фактор за физическото и умственото развитие на децата. Освен това, според здравните специалисти начинът на хранене в ранна възраст играе много важна роля за формирането на дълготрайните хранителни навици. За съжаление, глобалните тенденции показват, че затлъстяването сред децата нараства, като България не е изключение.
Според статистика от Световната здравна организация (СЗО), едно от три деца в България страда от наднормено тегло или затлъстяване – проблем, който води до редица здравословни усложнения, включително диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и понижена мобилност. Основни причини за този тревожен феномен са недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци, прекомерната консумация на преработени храни в ежедневното меню, както и недостатъчната физическа активност.
Вдъхновени от 13-тото издание на ежегодната програма на Нестле България - “Нестле за по-здрави деца”, която чрез забавни и интерактивни видео уроци цели насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години, в следващите редове ще разгледаме какво обядват децата по света в училище и как това се отразява на тяхната хранителна култура.
Япония
Японските училища са известни със своите добре обмислени и балансирани обяди. Много често те включват супа мисо, ориз, риба, зеленчуци и кутийка мляко. Този модел се базира на традиционните принципи на японската кухня, която е известна с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на питателни вещества. Благодарение на това разнообразие, затлъстяването сред японските деца е едно от най-ниските в света – под 6%.
Франция
Френските деца обядват като малки гастрономи. В училищата обедното меню често включва салата като предястие, основно с месо или риба, гарнитура от зеленчуци, сирене и плод за десерт. Този подход насърчава умереността и разнообразието, като същевременно изгражда културна връзка с храната. Той е и една от основните причини по-малко от едно от пет деца във Франция да са със затлъстяване.
САЩ
Обедните почивки в американските училища често вървят ръка за ръка с бургери, пица, пържени картофи и напитки с високо съдържание на захар. Тази хранителна култура е една от причините за високите нива на затлъстяване сред американските деца – над 19% от децата и юношите в страната са с наднормено тегло. През последните години обаче, много щати инициират въвеждането на по-здравословни предложения като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
Италия
Италианските училища насърчават средиземноморската диета, богата на зеленчуци, пълнозърнести храни и морски дарове. Един типичен обяд включва паста с доматен сос, порция месо или риба, салата и плод. Този режим се смята за един от най-полезните в света, защото помага за превенцията на много сърдечно-съдови заболявания.
Индия
В училищата в Индия обедите включват ястия, обичайно приготвяни семейно у дома - те често са вегетариански и включват храни като ориз, леща, зеленчукови кърита и традиционен плосък хляб. Правителството задължава учебните заведения да предлагат различно меню всеки ден от седмицата, като така насърчават приемането на разнообразни хранителни вещества.
България
В българските училища държавата осигурява обяд само за крайно нуждаещите се учебни заведения. В останалите институции обядът на децата често се състои от храни, богати на мазнини, сол и захар, като закуски и пакетирани продукти. Изключение правят частните училища, където обедите обикновено са по-разнообразни и предлагат традиционни и международни ястия, пресни продукти и менюта, съобразени с диетични ограничения на децата, което насърчава изграждането на по-балансирани хранителни навици.
Обядът в училище играе ключова роля за справяне с нарастващия проблем със затлъстяването сред децата по света. Програми като “Нестле за по-здрави деца”, които влизат в детските градини и училищата, за да информират за ползите от балансираното хранене и насърчават трайни промени в хранителните навици, съчетани с държавни програми за здравословно хранене в училищата, могат да подпомогнат превенцията на множество здравословни проблеми и да изградят поколение, което поставя на първо място балансирания начин на живот. Само чрез съвместните усилия на родители, институции и училища можем да постигнем ефективна борба със затлъстяването, създавайки среда за растеж и развитие на децата както в България, така и по света.