Автентична италианска кухня, романтична атмосфера, перфектно обслужване, при което сервитьорите сякаш отгатват въпросите и желанията на гостите. Всичко това прави "Леонардо" един от най-посещаваните ресторанти в Банско. Той е с висока репутация сред ценителите на традиционната италианска кулинария и привлича както познавачи от България, така и чуждестранни туристи, които вече са били в Банско и познават ресторанта, или им е бил препоръчан.
Всъщност "Леонардо" е не просто с голяма посещаемост, той е от уникалните ресторанти в Банско. Затова освен всекидневните свободи посещения, които изпълват ресторанта и през лятото, и през зимата, тук често се организират семейни или по-големи фамилни, или фирмени тържества.
Има възможност и за преспиване, и за оставане на по-дълъг престой, тъй като ресторантът е непосредствено до "Лъки Банско" - реномиран петзвезден хотел. "Леонардо" е с 60 места, като предлага различни комбинации от сепарета. Работи целогодишно, през лятото местата стават 40, защото се отваря към два външни басейна за деца и възрастни. Ресторантът и басейните са съставни части на аквакомплекс, в който през летните месеци гостите може да са на басейните, като дават на сервитьорите на ресторанта поръчки за храна и напитки.
Ястията в "Леонардо" са уникални. Те се правят по оригинални, старинни рецепти, които се изпълняват стриктно и затова носят магията на автентичната италианска храна. Блюдата се правят винаги на момента след поръчката, като се използват пресни продукти и съставки, а доставките са от италиански производители. Менюто е много разнообразно, защото националната кухня на Италия е сбор от наложили се в страната блюда от местните кулинарни традиции. Така в "Лионардо" може да се изживее цяло кулинарно приключение от вкусове и аромати с богат избор на пици, пасти, салати, супи, рибни ястия, месни, дивечови, ястия на барбекю с дървени въглища, отлежали вина, оригинални италиански десерти.
Алпийският ресторант на Банско
През зимата има един ресторант в Банско, който много импонира на сезона и алпийския характер на Пирин планина, и е единствен в района. Това е "Фондю", който е с 44 места и който от средата на ноември до края на март предлага точно алпийска кухня.
Подбрани са характерни швейцарски и френски специалитети, а ресторантът е с типичен алпийски стил и излъчване на уют: ламперията е от масивна борова дървесина, дюшемето е от ясен, секторите са разделени с декоративни паравани и прегради с швейцарски художествени мотиви и детайли, има камина в алпийски стил, еленска глава, апликации с еленски рога... Всичко това е в скрита и приглушена светлина, което засилва усещането за уют. Същевременно "Фондю" е оборудван със съвременна техника. Например абсорбаторите над масите са телескопични и при необходимост се движат надолу и нагоре.
Менюто и технологията в този ресторант в Банско са на шеф Вилакар, известен в Швейцария майстор на приготвянето на алпийска кухня. Франсоа Вилакар дава ценни указания и съвети на екипа в кухнята, ръководен от главния готвач шеф Златанов. Освен над 18-годишния си стаж във Варна и по Черноморските курорти, шеф Златанов учи и в Ница, в колежа по туризъм.
Акцент в менюто е фондюто, което е кулинарен символ на Швейцария. Най-общо казано, класическото фондю се прави, като в бяло вино се разтопяват различни по вид сирена до кремообразна смес. Така се съчетават различни вкусове и аромати, за да се получи уникално ястие. Разбира се, има и различни подправки, за овкусяване може да се използва и алкохол. От сместа се топи със залъци чрез специални вилици. Ресторантът предлага и другите видове фондю - различни меса, запържвани в мазнина, или варени за малко в зеленчуков бульон, както и шоколадови фондюта. Има и други ястия - например сирене раклет, запичане на мръвки по алпийски върху нагорещена каменна плоча, салати и др.