Акне при възрастните: кои са възможните причини?

Платена публикация

жена лице кожа
Снимка: iStock

Акнето не е проблем само на тийнейджърите. Много възрастни също изпитват трудности с това кожно заболяване, което засяга не само външния вид, а и самочувствието. Причините за акне при възрастни са много и разнообразни, като включват хормонални промени, стрес и използване на неподходящи козметични продукти, обясняват специалистите от аптека Гален. Разбирането на тези фактори може да помогне да се справим със симптомите. Нека да научим повече за различните причини за акне при възрастни.

Хормонални промени

Хормоналният дисбаланс е една от най-честите причини за акне при възрастни, особено при жените. Под въздействие на промените в нивата на андрогените (мъжките хормони, които при жената се произвеждат от яйчниците), мастните жлези произвеждат повече себум. Това води до запушване на порите и развитие на акне.

Колебанията в нивата на естроген или прогестерон (женските полови хормони), също са често срещана причина за поява на акне при възрастни. Нагледно наблюдаваме това в предменструалния период, когато се образуват повече пъпки.

Стрес

Стресът предизвиква увеличаване на производството на кортизол, който влияе на здравето на цялото ни тяло. Този хормон стимулира мастните жлези в дермата да отделят повече секрет, който може да причини акне при възрастни.

Неподходящи козметични продукти

Използването на продукти, които не са подходящи за типа кожа или съдържат комедогенни (увеличаващи себума) съставки, също може да причини акне при възрастни. Козметика, която запушва порите, често предизвиква образуването на пъпки и черни точки.

Правилната грижа за кожата включва:

  • почистване – за да се премахнат замърсяванията и прекомерното омазняване, които са водеща причина за поява на пъпки;
  • пилинг – за отстраняване на мъртвите кожни клетки, които запушват порите и водят до възпаление;
  • хидратация – за да се подхрани кожата и да ѝ се осигури оптимално водно съдържание;
  • противовъзпалителни съставки – при нужда те се справят с възникналото възпаление и по този начин намаляват риска от поява на пъпки и белези.

Как да се справим?

Не е нужно акнето да е постоянен спътник в живота ви. Може да се справите по-лесно с него, ако използвате правилните стъпки за лечението му и ако отстраните причините за образуването на пъпките.

1. Избор на подходяща козметика

Използвайте некомедогенни продукти, които не запушват порите. Търсете козметика, предназначена за чувствителна кожа или такава, склонна към акне.

2. Редовно почистване

Почиствайте лицето си сутрин и вечер с деликатни почистващи средства, за да премахнете натрупалите се себум, мръсотия и грим. Превърнете този ритуал в рутина, за да не допускате омазняване или възпаление – две от главните причини за акне при възрастни.

3. Управление на стреса

Намерете стратегии за управление на стреса, като йога, медитация или редовни упражнения, за да се справите с излишъка от кортизол.

4. Здравословно хранене

Диетата, богата на плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, подобрява здравето на кожата. Избягвайте храни, които влошават симптомите, като млечни продукти или изделия с висок гликемичен индекс. Добре е да знаете, че високото съдържание на захар също може да причини образуване на акне.

Акнето може да се появи и при възрастни, поради различни фактори, включително вътрешни и външни. Но правилните стъпки могат да ви помогнат да се справите с причините, които го провокират, както и със симптомите му. Внимавайте с козметиката, хранете се правилно и почиствайте кожата си редовно, съветват специалистите от аптека Гален.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти