6 важни въпроса за инхалаторите

Платена публикация от eMAG

дете инхалатор
Снимка: iStock

Правили ли са ви инхалации над тенджера с гореща отвара като деца? Е, днес за тази цел има инхалатори, с които процедурите се правят много по-бързо, лесно и ефективно. Ето какво е важно да знаете за тях.

Какво е инхалатор

Това е медицински уред, който работи с вода и медикамент. В него двете течности се смесват, след което се превръщат в аерозол от фини частици, които са съвсем миниатюрни, между 1 и 5 μm.

Мъглата се насочва през тръбичка към маска или мундщук. Когато ги поставите на носа и устата си, ще вдишате частиците. Така лекарството навлиза директно в белите дробове и може да бъде наистина бърз и ефективен начин да се справите с бактериите и вирусите.

дете инхалатор
Снимка: iStock

Кога се използва инхалатор

Ще имате нужда от инхалатор, ако страдате от хронични, остри респираторни или белодробни заболявания. Най-често се препоръчва в случаи на:

  • Астма
  • Кистозна фиброза
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
  • Пневмония
  • Тежки алергични реакции
  • Пристъпи на кашлица
  • Хрема
  • Недостиг на въздух

Вашият лекар може да ви препоръча използване на инхалатор и при други заболявания на дихателния апарат.

Помага ли инхалаторът при кашлица

Най-често лекарите го използват точно за това. След преглед те ще подберат точен медикамент и доза според състоянието на болния.

Ако използвате муколитици, ще подпомогнете отхрачването. Ако ви препоръчат бронходилататори, те ще отворят дихателните пътища и улеснят дишането. В случай че инфекцията е напреднала, може да се наложи и използване на антибиотик.

възрастен инхалатор
Снимка: iStock

Какви лекарства се поставят в инхалатор

В уреда могат да се сложат различни по вид лекарства: бронходилататори, стерилен физиологичен разтвор, антибиотици, муколитици, албутерол, кортикостероиди, епинефрин и др.

Не е желателно да използвате медикаменти по препоръка от приятел или по свое усмотрение. Инхалациите са медицинска процедура. За да я прилагате правилно, трябва да имате нужните познания. Какъв вид и в какви дози ще бъдат медикаментите – това зависи изцяло от вашето заболяване и общото ви здравословно състояние. А и не всички препарати са подходящи за инхалатори.

Затова е важно да посетите своя лекар или фармацевт. Попитайте дали можете да използвате уреда във вашия случай. Те ще ви предпишат какво и колко да сложите в инхалатора, колко често и колко дълго да правите процедурите.

Нужна ли ви е рецепта, за да използвате инхалатор

Самото устройство можете да закупите свободно от аптека или магазин за медицинско оборудване. Но за част от медикаментите ще трябва да имате рецепта от лекар.

Какъв вид инхалатор да изберете

Има три основни вида инхалатори: компресорни, ултразвукови и меш. Разликата е предимно в начина, по който създават мъглата от лекарството.

Компресорните могат да разпръснат всякакъв вид медикамент и създават фини частици, но са по-тежки и по-шумни, което може да не е много удобно за малки деца.

Ултразвуковите вибрират с висока честота и по този начин създават мъглата от частици. Те са по-едри, което прави прецизното дозиране на лекарство затруднено, но са по-тихи.

Меш инхалаторите имат мрежа, през която течността се разбива на аерозол. Удобни са за използване в легнало положение и са лесни за пренасяне. Понякога имат формата на играчки, специално за малките деца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти