Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Със сигурност присъствието на Европейската централна банка във Франкфурт е една от най-значимите причини, които можем да посочим.

ЕЦБ е основният играч в определянето на паричната политика на Еврозоната, като има критична роля в стабилността на европейската икономика и подчертава сериозното значение на града на международната сцена. Седалището на банката се намира в източната част на Франкфурт, като домът й е един от най-впечатляващите небостъргачи в градската част. 

франкфурт
Снимка: iStock

Фондовата борса

Фондовата борса на Франкфурт (FWB) е една от най-големите и най-стари фондови борси въобще в света.

Тя е основният пазар за акции в Германия и играе ключова роля в европейската финансова система. Дойче Бьорзе (Deutsche Börse), операторът на борсата, също така управлява Eurex - най-големият фючърсен пазар в Европа. Тези институции привличат огромен капитал и множество международни инвеститори, които допринасят за икономическия растеж и стабилност на града.

франкфурт
Снимка: iStock

Редица банки и финансови институции

Градът е дом на множество водещи банки и финансови институции, включително Deutsche Bank, Commerzbank и DZ Bank.

Франкфурт е и изключително привлекателен за компании, които търсят стратегически партньори и инвестиции. 

франкфурт
Снимка: iStock

Финансови конференции и форуми

Франкфурт редовно е домакин на редица важни финансови конференции и форуми от цял свят. Сред тях е и Европейският банков конгрес, който традиционно привлича в града експерти от сектора за обсъждане на най-актуалните тенденции и предизвикателства в индустрията.

Високи цени на имотите

Франкфурт е сред най-скъпите градове за живот в Германия. През 2020-та година той бе в центъра на вниманието със сделката за най-скъпия апартамент в града. Луксозният пентхаус в небостъргача Grand Tower беше продаден за над 10 милиона евро.

франкфурт
Снимка: iStock

Летище Франкфурт като мост между държавите

Франкфурт е ключов международен финансов и бизнес център, особено с присъствието на едно от най-големите летища в Европа - летище Франкфурт, което осигурява бързи връзки с всички континенти.

Тази му роля улеснява бизнес пътуванията и редовно привлича най-различни международни конференции и изложения.

франкфурт
Снимка: iStock

Инфраструктурата

Франкфурт е известен и с качествената си инфраструктура, включваща множество небостъргачи - типични за райони, в които бизнесът преобладава.

франкфурт
Снимка: iStock

Тук се намира и Commerzbank Tower, популярен че е сред най-високите сгради в Европа. Завършен през 1997 година, той е висок 259 метра и има отличителна триъгълна форма. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти