От Бетовен до Берлинската стена: Германия в цифри

Германия е една от най-големите и влиятелни държави в Европа. Тя е известна със своята история, култура, икономика и композитори, сред които са Йохан Себастиан Бах, Лудвиг ван Бетовен, Рихард Вагнер и Йоханес Брамс.

Бетовен и неговите 9 симфонии

Лудвиг ван Бетовен е един от най-известните и влиятелни композитори в историята на музиката. Роден през 1770 година в Бон, Германия, Бетовен е известен със своите музикални творби, които са оценени заради техния гениален стил и иновативен подход към композирането.

10 важни фрази на немски език

Една от най-прочутите и значими творби на Бетовен са неговите девет симфонии. Те са създадени в периода между 1800 и 1824 година. Определено с тях достига върха на своето творчество в областта на симфоничната музика.

с
Снимка: iStock

Всяка от деветте симфонии на Бетовен е уникална и изразява различни емоции и настроения. Неговата Първа симфония, завършена през 1800 година, е известна със своята енергичност и оптимизъм. Втората симфония, завършена през 1802 година, е по-тежка и мрачна, отразявайки борбата на композитора със своето здраве.

Най-известната от деветте симфонии на Бетовен е безспорно Девета симфония, завършена през 1824 година. Тя е първата симфония в историята, в която се използва хор, което я прави уникална.

Бах и неговите 100 симфонии

Йохан Себастиан Бах е един от най-известните композитори в историята на музиката. Той е написал над 100 симфонии, които са сред най-великите произведения на класическата музика.

Симфониите на Бах са изключително разнообразни и включват различни стилове и жанрове. Те са написани за различни инструментални състави.

с
Снимка: iStock

Бах е известен със своята виртуозност и техническо майсторство в композирането на музика. Неговите симфонии са изключително сложни и изискват високо ниво на умение и техника от изпълнителите.

100-те симфонии на Бах са истинско богатство на класическата музика и остават важна част от музикалното наследство на света.

Ето кои са най-красивите замъци в Германия

110 Нобелови награди

Германия е една от водещите нации в света по отношение на броя носители на Нобелова награда. С общо 110 носители на престижната награда, Германия заема второто място след САЩ, които имат общо 383 носители.

Нобеловата награда е едно от най-престижните признания в света и се връчва на индивидуалности и организации, които са направили изключителни приноси в областта на физиката, химията, медицината, литературата, миротворството и икономиката. Германия има носители на наградата във всички тези области.

с
Снимка: iStock

Сред най-известните германски носители на Нобелова награда са Алберт Айнщайн, който получава наградата за физика през 1921 година, както и Вилхелм Конрад Рьонтген, който е бил удостоен с наградата за физика през 1901 година за откритието на рентгеновите лъчи.

Германия продължава да бъде важен център за научни изследвания и иновации, което допринася за богатия списък с носители на Нобелова награда от страната. 

Задължително посетете някое от тези 5 романтични кътчета в Германия

Октоберфест – над 6 млн. посетителя и над 7 млн. литра бира

Октоберфест е най-големият пиво фестивал в света, който се провежда в Мюнхен в продължение на 16-18 дни през септември и октомври.

Тази година привлече над 6 милиона посетители и бяха консумирани над 7 милиона литра бира.

с
Снимка: iStock

За първи път Октоберфест се провежда през 1810 година, когато крал Лудвиг I от Бавария организира голямо празненство за сватбата си. Фестивалът бързо става традиция и се превръща в ежегодно събитие, което привлича хиляди туристи от цял свят.

Внушителната Берлинска стена и нейните 155 км

Берлинската стена е символ на разделението между Източна и Западна Германия по време на Студената война.

Построена е на 13 август 1961 година. Тя е била дълга 155 километра и е разделяла града на две части - Източен и Западен Берлин. Берлинската стена е била направена от бетонни блокове, бариери и огради, а по нея са били разположени стражи.

с
Снимка: iStock

През годините много хора са загинали, опитвайки се да я пресекат.

След падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година, Германия се е обединила, а стената е била разрушена. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти