Спи спокойно: Какво е общото между парите и добрия сън?

Редовното спестяване на пари може да помогне за подобряване на съня, сочи нов доклад, за който научихме от панелистите в предаването "На кафе" този петък.

Заделянето на месечна сума, колкото и малка да е тя, също помага на хората да се отпуснат и да бъдат по-оптимистично настроени за бъдещето, установи проучването на учени от Бристолския университет.

►Какво е „какебо“ - чудодейният японски метод за спестяване на пари

Редовно спестяващите с ниски доходи имат подобни нива на удовлетвореност от живота като по-богатите хора, които не спестяват, казаха те.

4-те тайни на китайците за спестяване на пари

Една четвърт от възрастните в Обединеното кралство имат спестявания под £100, сочат проучвания.

Спестяването на пари беше трудно през последните години, поради рязко покачващите се сметки и цените на храните - въпреки че лихвите, плащани от банките и строителните дружества, се подобриха.

Приблизително шест на всеки 10 души имат навик за спестяване, а благотворителните организации твърдят, че заделянето на пари – дори когато доходите са ниски – подобрява финансовата устойчивост.

Сега докладът на Центъра за изследване на личните финанси на Бристолския университет предполага, че редовното спестяване води до подобрено удовлетворение от живота, дори ако се заделя само малка сума.

Докладът предполага, че това е резултат от по-малко безпокойство за пари, по-малка вероятност да изпитате проблемни дългове или по-добра способност да се справяте с неочаквани събития.

Картината е сравнително сложна, с други фактори, включително дали вече са натрупани спестявания и променящите се обстоятелства за различните възрастови групи.

Изследователите са разгледали различни проучвания, включително едно, проследяващо спестяванията на хиляди хора за период от 10 години. Те предлагат подобряване на удовлетворението от живота заради спестяване, но също и вреда, когато не се спестява.

Други житейски събития обаче се оказва, че имат по-голямо влияние. Например преместването в друг дом или сключването на брак подобрява психическото състояние в по-голяма степен. Загубата на работа или раждането на деца създава относително по-голям дефицит на психично благополучие.

Грешките, които не подозирате, че пречат на съня ви

 

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти