Само 20 секунди на ден: Правете това, за да облекчите стреса и тревожността!

Ели Сусман - докторант по психология в Калифорнийския университет, Бъркли, предприема трансформиращо пътешествие, за да задълбочи практиката си по медитация. Стремежът му към осъзнатост го отвежда в Plum Village, спокойно будистко убежище в Южна Франция, известно с акцента си върху съзнателния живот. Очаквайки да участва в многочасови сесии за медитация, Сусман е изненадан да установи, че графикът на ритрийта позволява само 30 минути официална медитация всеки ден. Свикнал с много по-дълги сесии, тази промяна в подхода го кара да постави под съмнение разбирането си за внимателност. Историята на Сусман и темата за тревожността, коментираха тази сутрин в "На кафе" по NOVA.

Така изглежда кожата ни, когато сме под стрес

Разговор с монах в Plum Village промени гледната точка на Сусман. Монахът сподели проста, но дълбока идея: вместо да се фокусира върху продължителни периоди на медитация, само три съзнателни вдишвания могат да свържат отново човек с настоящия момент. Това прозрение оказва трайно въздействие върху Сусман, вдъхновявайки го да изследва потенциала на кратките практики за осъзнатост в свят, в който хората често нямат време.

„Ами ако само 20 секунди внимание могат да направят истинска разлика?“ — казва Сусман. Той се заема да проучи тази идея чрез изследване, фокусирайки се върху практика, наречена самосъстрадателно докосване. Неговите открития, публикувани в списанието "Behaviour Research and Therapy", демонстрират, че кратките, преднамерени моменти на състрадание към себе си – като поставяне на ръка на сърцето или нежно докосване на ръката – могат да донесат значителни ползи за психичното здраве.

10 признака, че сте подложени на емоционален стрес

Проучването показва, че само 20 секунди състрадателно докосване намаляват стреса, повишават самочувствието и подобряват общото психическо благополучие. Участниците, които практикуват ежедневно, виждат още по-големи подобрения, подчертавайки потенциала на практиките за микро-съзнание за подобряване на психичното здраве, без да изискват големи ангажименти във времето.

Изследването на Сусман се основава на по-ранни открития на немски изследователи, които са открили, че кратките изблици на състрадателно докосване понижават нивата на кортизол в участниците след задача, предизвикваща стрес. Тези проучвания предполагат, че самоуспокояващите практики могат да осигурят мощни, достъпни инструменти за намаляване на стреса и подобряване на емоционалната устойчивост, особено в общество, където често липсва физическо докосване.

Къде в тялото ни се натрупва стрес и как да се справим с него

В проучването на Сусман студенти, които често жонглират с множество изисквания към времето си, са назначени на случаен принцип да изпълнят или самочувствително докосване, или контролно упражнение, включващо потупване с пръсти за 20 секунди всеки ден в продължение на един месец. Тези, които практикуват самосъстрадателно докосване, съобщават за значителни подобрения в самосъстраданието, намален стрес и подобрено емоционално благополучие в сравнение с контролната група.

„Това е интересно, но не изненадващо откритие“, каза д-р Санам Хафиз, експерт по невропсихология в Ню Йорк, който не е участвал в проучването. „Дори кратка, ежедневна рутинна процедура на докосване със състрадание към себе си може да бъде толкова ефективна, колкото и дългосрочната терапия по отношение на непосредственото й въздействие върху психичното здраве.“

Въпреки това, Хафиз подчертава, че докато самосъстрадателното докосване може да допълни традиционната терапия, то не трябва да се разглежда като заместител, особено за хора с диагностицирани психични заболявания. Вместо това трябва да се разглежда като ценно допълнение към холистичен набор от инструменти за психично здраве – бърз и достъпен начин за насърчаване на състрадание към себе си и емоционално благополучие.

И така, как хората могат да включат тази практика в ежедневието си? Сусман предлага просто ръководство: първо, затворете очи и си припомнете момент, в който сте се чувствали недостойни или като провал. Докато се настройвате към всякакви физически усещания, които възникват, поставете ръката си върху удобна част от тялото си - като сърцето или корема - и се съсредоточете върху топлината и усещането от докосването. Този кратък, съзнателен акт на самосъстрадание може да се повтаря толкова често, колкото е необходимо, и колкото по-често се практикува, толкова по-големи са ползите.

3 случая, в които мъжете носят повече стрес, отколкото децата

Сусман насърчава хората да подхождат към тази практика не като бягство от предизвикателствата на живота, а като възможност да се отнасят към себе си със същата доброта, която биха предложили на близък приятел. „Не става въпрос да се преструваме, че всичко е перфектно“, казва той. „Става въпрос да бъдеш добър към себе си, дори и само за 20 секунди.“

В свят, който често дава приоритет на заетостта и продуктивността, изследването на Сусман напомня, че моментите на самосъчувствие могат да бъдат кратки, но трансформиращи. Независимо дали сте у дома, на работа или в претъпкан влак, бърз акт на доброта към себе си може да промени света.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти