Раждаш след 40, живееш до 100: Вярно ли е?

Няколко проучвания показват удивителна връзка между жените, които раждат след 40-годишна възраст, и повишената вероятност да живеят до 100 или повече години. Докато причините за тази връзка все още се проучват, учените смятат, че тя може да предложи прозрения както за репродуктивното здраве, така и за дълголетието.

Една от основните теории се върти около концепцията за „изключителни гени за дълголетие“. Жените, които могат естествено да заченат и да родят по-късно в живота си, може да носят гени, които забавят процесите на стареене, което ги прави по-устойчиви на свързани с възрастта заболявания. Това генетично предимство може да се превърне в по-голяма продължителност на живота.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е, че по-късното раждане може да е показател за по-добро цялостно здраве. Тези жени са склонни да поддържат добро физическо и репродуктивно здраве и в по-късните си години, което може да е знак за по-бавен процес на биологично стареене. Освен това те могат да възприемат по-здравословен начин на живот, което води до по-добри резултати за дълголетие.

Темата разсикваха и панелистите в "На кафе" по NOVA. 

Проучване от 2014 г. на Калифорнийския университет предполага, че жените, които са родили последното си дете след 33-годишна възраст, са имали два пъти по-голям шанс да доживеят до 95 години в сравнение с тези, които са имали последното си дете преди 30. Подобни констатации са подкрепени от проучване на Бостънския университет, което установи, че жените, които са родили по естествен път след 40, са имали четири пъти по-голяма вероятност да достигнат 100.

Въпреки че е важно да се отбележи, че тази връзка не предполага причинно-следствена връзка, връзката между късното раждане и дълголетието продължава да бъде интригуваща област на изследване.

Вижте повече във видеото от "На кафе"!

Прочетете още: Защо Памела Андерсън не помни десетилетия от живота си?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти