Даниел Хейзъл - млада майка срещу несправедливите правила на Мис Америка

майка мис
Снимка: iStock

В свят, в който жените все по-често разрушават стереотипите, едно правило остава непроменено в конкурсите за красота – майките са дисквалифицирани. Но това може би ще се промени благодарение на една смела жена от Ню Йорк. Даниел Хейзъл, която винаги е мечтала да участва в конкурсите Мис Америка и Мис Свят, реши да оспори правилата, които й забраняват да сбъдне тази мечта поради факта, че е майка. Това коментираха тази сутрин в предаването ,,На кафе" по NOVA.

Историята на Даниел е трогателна и силна. Тя става майка на 19 години, когато ражда сина си Зион. Сега, на 25 години, тя все още не е забравила мечтата си да бъде част от световните конкурси за красота. Но когато споделя с шестгодишния си син, че не може да участва заради него, реакцията му е директна и емоционална.

„Това е глупаво“, казва Зион. Това усещане за несправедливост вдъхновява Даниел да започне борбата си срещу правилата, дискриминиращи майките.

С подкрепата на известната адвокатка Глория Алред, която защитава правата на жените и майките от години, Хейзъл подава жалба до градската комисия по правата на човека в Ню Йорк. Според Алред, тези правила не само изключват майките от важни бизнес и културни възможности, но и се основават на остарели стереотипи за това какво означава да си жена.

„Майчинството не е пречка за красотата, таланта или филантропията,“ подчертава адвокатката.

Тази борба не е само лична за Даниел. Към нея се присъединяват и други жени, като Виктория Дидусенко – коронованата Мис Украйна 2018, която загуби титлата си, когато се разбра, че е майка. Техните усилия целят не само да променят правилата на конкурси като Мис Америка и Мис Свят, но и да разчупят стигмата, която съществува към майките в такива състезания.

Нарушаването на статуквото обаче среща съпротива. Според организаторите на конкурсите, забраната е въведена, за да се гарантира благополучието на детето. Даниел Хейзъл обаче не е съгласна. Тя подчертава, че майките, дори самотните, могат да бъдат и успешни професионалисти.

„Ако една самотна майка може да се присъедини към армията и да получи подкрепа в родителството, защо конкурсите за красота трябва да ограничават възможностите ни?“, пита Даниел.

Ето как изглежда Мис България 1998 днес

Борбата на Хейзъл не е просто лична битка, тя е символ на ново начало за всички майки, които искат да докажат, че могат да бъдат не само посветени родители, но и кралици на красотата.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти