Лоша комбинация: Ето защо не трябва да пием алкохол в самолета

Надписът „затегнете колана“ е изключен и e време за дрямка в самолета. Взимате възглавницата за врат, маската за очи и чаша вино, за да сте сигурни, че ще сте добре отпочинали докато каценете.

Тази тактика не е толкова добра идея, според ново изследване. Панелистите от предаването "На кафе" по NOVA засегнаха откритията на това изследване в последния епизод на предаването.

Кабините на самолетите са под налягане, за да поддържат еквивалента на 2438 метра надморска височина, което означава, че налягането на въздуха и нивата на кислород са по-ниски от това, което изпитват повечето хора на Земята. Комбинирайте това с консумация на алкохол и сън и е по-вероятно човек да изпита интензивен спад в насищането с кислород в кръвта си, според проучване, публикувано в понеделник в списание Thorax.

13 здравословни вида алкохол

„Моля, не пийте алкохол на борда на самолети“, каза водещият автор на изследването, д-р Ева-Мария Елменхорст.

За да проведат проучването, изследователите създават атмосферна среда, подобна на кабината на самолет по време на полет. В продължение на две нощи 48 здрави възрастни са спали четири часа в две различни среди - веднъж без алкохол и веднъж след като са изпили еквивалента на две чаши вино или две кенчета бира.

самолет алкохол полет
Снимка: iStock

В нощите с алкохол изследователите са забелязали намалено количество кислород и повишен сърдечен ритъм, показва проучването.

„Комбинацията от прием на алкохол със сън при хипобарични условия представлява значително напрежение за сърдечната система и може да доведе до обостряне на симптомите при пациенти със сърдечни или белодробни заболявания“, казват изследователите.

Проучването е малко, но предоставя отправна точка, от която изследователите трябва да продължат да изследват връзката между съня, самолетните полети и алкохола, казва кардиологът д-р Андрю Фрийман, който не е участвал в изследването.

Много хора може да пият в самолета, за да им помогне това да заспят в често неудобната кабина, но това се отразява негативно както на здравето в дългосрочен план, така и на непосредствената цел да си починат, заявяват експертите.

Какво ще ви се случи, ако един месец не пиете никакъв алкохол

Алкохолът ви кара да спите, но не и добре

Авторите на изследването не само събират данни за напрежението на сърцето. Те също така разглеждат по-отблизо качеството на съня на участниците. Нещата не изглеждали добре.

Проучването показва, че времето в REM сън - етапът на бързо движение на очите, който може да е важен за консолидирането на паметта и възстановяването на мозъка - е било по-кратко за хора в самолетни условия, които са пили алкохол.

Констатацията не е изненада, казва Фрийман. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но качеството на съня ви няма да е толкова добро, колкото съня в трезво състояние, отбелязва той.

„Много хора са били свидетели - когато пият много, тяхното хъркане и сънна апнея са много по-тежки“, казва Фрийман.

Хората са склонни също да имат по-фрагментиран сън след пиене, което означава, че се събуждат повече през нощта и са склонни да не спят толкова дълго.

Бъдете особено внимателни да не смесвате средства за сън с алкохол, защото и двете са депресанти и засилват седативния си ефект, когато се приемат заедно.

„Определено съм виждал... хора, които приемат сънотворни в комбинация с алкохол, което е основен проблем“, казва Фрийман. „След това често има спешна медицинска помощ.“

самолет алкохол полет
Снимка: iStock

Как да си починете преди вашата дестинация?

Ако е възможно, опитайте се да спазвате естествените цикли на тялото си, когато летите, казва Фрийман - въпреки че това може да не е винаги е възможно.

Може да изберете полет, който отговаря на вашите модели на сън, така че да можете или да кацнете и просто да спите, или да кацнете и да започнете деня си.

Избягвайте твърде много стимуланти като кафе или енергийни напитки и депресанти като алкохол.

Пийте достатъчно вода, защото летенето обикновено включва суха среда и хората невинаги се хидратират правилно, казва Фрийман.

Храните, сервирани на летищата и в самолетите, могат да бъдат солени, мазни и силно обработени, така че Фрийман препоръчва или да си опаковате храна сами, или да намерите варианти на летището, които са по-леки и предимно растителни.

„Последното нещо, което ще изтъкна, е, че има много доказателства, които предполагат, че синята светлина, която се излъчва от екраните, пречи на нашите модели на сън“, казва също той.

„Ако се опитвате да спите в самолет, помислете за закупуване на слушалки с шумопотискане и може би не използвайте екраните си, особено докато чакате самолета да излети.“

Може да е по-трудно да поддържате здравословните си навици в дните, когато летите, но полагането на усилия в тази посока може да ви помогне да пристигнете, чувствайки се добре и готови за приключение.

13 здравословни вида алкохол

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти