Краят на една ера: Ето защо Рафаел Надал спира с тениса (ВИДЕО)

В изключително емоционална декларация 22-кратният шампион от Големия шлем и бивш номер едно в света Рафаел Надал обяви решението си да прекрати забележителната си кариера след края на сезона. Испанският тенис феномен сподели новината чрез трогателно видео, където обясни трудностите, пред които е изправен през последните години, особено напоследък.

„След дълги размисли реших да сложа край на професионалната си тенис кариера“, започна Надал със сълзени очи. „Реалността е, че последните две години бяха доста предизвикателни за мен, главно поради постоянните контузии, които ме възпрепятстваха да играя на най-високото си ниво.“

Въпреки че признава, че решението е било трудно и му е отнело много време, за да го вземе, Надал остава оптимист за бъдещето. „Но в живота всичко има начало и край и вярвам, че сега е правилният момент да се откажа от кариерата си, която беше по-успешна, отколкото някога съм мечтал, че може да бъде“, добави той.

За Надал последното му участие на корта ще бъде финалът за Купа Дейвис, където той ще представлява своята родина Испания. Той изрази вълнението си от възможността да приключи кариерата си по такъв значим начин, отбелязвайки края на пълен кръг, тъй като първата голяма радост в кариерата му на професионален тенисист е финалът в Севиля през 2004 г.

Надал влезе в топ 50 на света едва на шестнадесетгодишна възраст, а на осемнадесет вече беше в подножието на върха, достигайки второ място в световната ранглиста. Изкачването му до върха беше бързо и неумолимо, като две години по-късно той вече беше на крачка от върха.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Playtomic (@playtomic)

Неговите изключителни постижения включват общо четиринадесет титли от Ролан Гарос, което е абсолютен рекорд, поради което често е наричан Кралят на клея. Освен това той е бил класиран като номер 1 в света в продължение на 209 седмици и е завършвал като номер 1 в края на годината пет пъти, поставяйки рекорд с 13 завършвания в топ 2 на годишната класация.

Освен това Надал държи рекорда за най-много последователни седмици в Топ 10 на класацията на ATP, като никога не е излизал от Топ 10 от април 2005 г. до март 2023 г., общо 912 седмици. Той е един от само двамата мъже, завършили Златния шлем в кариерата си на сингъл.

Докато светът на тениса се подготвя за края на една ера, наследството на Рафаел Надал несъмнено ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения играчи. Неговата непоколебима решителност, безмилостна работна етика и непоклатима отдаденост на спорта ще останат завинаги гравирани в историята на тениса.

Краят на една ера: Ето защо Рафаел Надал спира с тениса (ВИДЕО)

Актуално

На кафе с Edna

Краят на една ера: Ето защо Рафаел Надал спира с тениса (ВИДЕО)

В изключително емоционална декларация 22-кратният шампион от Големия шлем и бивш номер едно в све...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти