Като на Марс: Какво представлява "Прозорецът към миналото" в Чили

Има някои места по Земята, които са единствени по рода си и днес ще ви разкажем именно за едно такова кътче в далечно Чили. То ни дава представа за първите стъпки на живота на нашата планета и е толкова уникално, че дори наподобява атмосферата на враждебаната планета Марс. 

В седмичния куиз на предаването "На кафе" участниците бяха изправени пред предизвикателството да разкрият какво прави това място уникално. Отборът, начело със Сияна от тазгодишния сезон на "Един за друг" познаха след малко размисъл. Т.нар. "Прозорец към миналото" в чилийската пустиня Атакама е тайна екосистема на метри под земята.

5 тайнствени места в България, които да посетите до края на 2024

Водещата Гала разказа още интересни факти за това необикновено място: "Това място има наистина съкровищница от микробно разнообразие и е възможно най-най-най-сухото място на земята, с възможно най-враждебната среда. Това е като среда, каквато има, да речем, на Марс."

В подобен тип среда учените предполагат, че се е случило началото на зараждането на живота на Земята.

"Така че проучването на тези бактерии и микроорганизми може да подреди пъзела и затова се нарича "Прозорец към миналото" - за да ни покаже как са се случили нещата преди милиони години на земята", добавя Гала.

В следващата галерия може да научите за още не толкова приветливи, но красиви места по света:

10 забранени места по света, които не можете да посетите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти