Изкуство, момичета! Изкуство! Прави ни по-умни

изкуство
Снимка: iStock

Изкуство, момичета! Изкуство! Неврологично проучване в Холандия разкри, че истинските произведения на изкуството в музей стимулират мозъка по начин, който е 10 пъти по-силен от гледането на постери, пише "Гардиън", а колегите панелисти от "На кафе" по NOVA разискваха като тема днес.

Поръчано от музея Mauritshuis в Хага, дом на "Момичето с перлена обица" на Йоханес Вермеер, независимото проучване използва технология за проследяване на очите и MRI сканиране, за да запише мозъчната активност на доброволци, които гледат оригинални произведения на изкуството и репродукции.

„Това е, което се случва, когато гледате репродукция в сравнение с истинска творба“, каза Мартин Госелинк, директор на Mauritshuis. „Вие ставате "по-богати", когато виждате реални произведения на изкуството, независимо дали го осъзнавате, или не, защото създавате определени връзки в мозъка си.“

Госелинк каза, че е била убедена в силата на истинността на това твърдение преди проучването, но е искала предчувствието й да бъде официално потвърдено.

„Всички усещаме разликата – но дали е измерима, реална ли е? Днес наистина можем да кажем, че е истина.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heisenpop (@heisen_pop)

 
 
 
 
 

A post shared by @don.bacon

"Момичето с перлена обеца" привлича вниманието с това, което изследователите описват като „продължителна примка на вниманието“ между окото, устата и обицата на момичето.

Мартин де Муник, съосновател на изследователския институт Neurensics, който проведе изследването с други неврологични специалисти, каза, че проучването е имало два елемента.

Доброволците, участвали в проучването, са на възраст между 21 и 65 години. Те са прикрепени към мозъчен скенер за електроенцефалограма (ЕЕГ) и оборудване за проследяване на очите и са помолени да разгледат пет картини в музея, плюс постери репродукции в музейния магазин.

Изследователите също така са разгледали ефектите от изображения на реални произведения срещу репродукции, поставени върху очилата на доброволци, вътре във функционална машина за MRI сканиране на Университета в Амстердам.

„Ако искате да знаете какво мислят хората, по-добре е да го измерите, отколкото да ги питате“, казват учените. „Резултатите бяха изключителни.“

Истинските произведения на изкуството предизвикали силна положителна реакция в прекунеума, част от мозъка, свързана със съзнанието, саморефлексията и личните спомени, казват изследователите. 

Изкуство, момичета! Изкуство! Прави ни по-умни

Вдъхновяващо

На кафе с Edna

Изкуство, момичета! Изкуство! Прави ни по-умни

Изкуство, момичета! Изкуство! Неврологично проучване в Холандия разкри, че истинските произведени...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти