Генетичен край: Изчезва ли мъжката половина от човечеството?

Тази сутрин в предаването „На кафе“ по NOVA обсъдиха един интересен и тревожен въпрос, свързан с бъдещето на човечеството: как Y хромозомата, отговорна за развитието на мъжките характеристики, е на път да изчезне. Според изследванията, Y хромозомата носи критичния SRY ген, който активира развитието на мъжките полови органи и характеристики около 12 седмици след зачеването. Въпреки малкия си размер, тя играе ключова роля в репродукцията и мъжкото потомство.

Интересно е да се отбележи, че през последните 300 милиона години Y хромозомата е загубила значителен брой гени — от първоначалните 1438, днес остават само 45. Според Дженифър А. Маршал Грейвс, утвърден професор по генетика, Y хромозомата "изчезва". Ако този процес продължи с текущото темпо, експертите предсказват, че Y хромозомата може да изчезне напълно в рамките на 11 милиона години, което поражда основателни страхове относно бъдещето на мъжкото потомство и човешкото оцеляване.

И макар ситуацията да изглежда мрачна, изследователите подчертават, че все още има надежда. Това ни кара да се замислим за важността на генетичните изследвания и тяхното значение за разбирането на еволюцията на човешкия вид.

За повече информация и детайли по темата, не пропускайте да видите видеото по-горе!

Генетичен край: Изчезва ли мъжката половина от човечеството?

На кафе

На кафе с Edna

Генетичен край: Изчезва ли мъжката половина от човечеството?

Тази сутрин в предаването „На кафе“ по NOVA обсъдиха един интересен и трево...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти