Холандският съд издава първа глоба съгласно новия закон за сексуалния тормоз

Холандски съд постанови първата присъда по наскоро приет закон, насочен срещу сексуалния тормоз на обществени места. Решението, разглеждано като забележителен случай, глоби 33-годишен мъж от Ротердам със 100 евро за тормоз над жена по улиците на града. Тази присъда бележи значителна стъпка в усилията на Холандия за борба с уличния тормоз, нарастващ проблем в обществените пространства в цяла Европа.

Инцидентът, довел до осъдителната присъда, включва мъжът, който хваща жената за бедрата и я държи без съгласие. В допълнение към първоначалната глоба от 100 евро, съдът наложи потенциална глоба от 180 евро, ако той повтори нарушението, което показва сериозността на новото законодателство. Този закон, който влезе в сила през юли 2024 г., определя наказания за нежелан физически контакт, неуместни коментари и жестове на обществени места, с цел създаване на по-безопасна среда за всички.

Сух режим в спалнята: 5 странични ефекта от липсата на секс

Законодателството се основава на по-ранни местни инициативи в градове като Амстердам и изравнява Холандия с други европейски нации като Франция, Португалия и Белгия, които също са въвели подобни закони. Прилагането на тези закони обаче варира значително в различните страни. В Холандия делото привлече значително обществено внимание, като журналисти и зрители претъпкаха съдебната зала, за да станат свидетели на първата присъда по този закон.

В решението си съдът подчертава по-широкото въздействие на уличния тормоз върху обществото, особено върху чувството за безопасност на обществени места. „Сексуалното сплашване на някого по улиците кара хората да се чувстват несигурни и им пречи да бъдат себе си на публично място“, посочва съдът. Освен това се посочва, че подобно поведение често принуждава хората да се адаптират, като избягват определени области или променят външния си вид и поведение, което се отразява негативно на обществения живот.

Преди приемането на закона бяха изразени опасения относно приложимостта му, особено по отношение на това как властите ще наблюдават и наказват нарушителите. В отговор беше стартиран пилотен проект в няколко града, включително Ротердам, Утрехт и Арнхем, с екипи под прикритие, патрулиращи по улиците, за да наблюдават и докладват случаи на тормоз. В този случай показанията на служителите под прикритие изиграха решаваща роля, тъй като те станаха свидетели на реакцията на жената - шок и страх - преди тя бързо да се отдалечи от мъжа.

От влизането в сила на закона са образувани 14 дела за обществен тормоз. От тях три са прекратени поради липса на доказателства, а останалите все още чакат съдебни решения. Проучването на Холандската национална статистическа агенция от 2021 г. подчерта неотложността на този проблем, разкривайки, че 67% от жените на възраст от 12 до 25 години съобщават, че са преживели уличен тормоз през последната година, като обаждането е най-често цитираната форма на тормоз.

Тази първа присъда изпраща ясно послание, че уличният тормоз няма да бъде толериран в Холандия, и подчертава ангажимента на правителството за създаване на по-безопасни обществени пространства за всички граждани. Тъй като повече случаи се завеждат в съдилищата, дългосрочната ефективност на закона ще стане по-ясна, но това първоначално решение бележи значителна стъпка в справянето с широко разпространения проблем със сексуалния тормоз на обществени места.

Вижте повече във видеото от "На кафе"!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти