Хайде в Неапол! Няколко причини да отидем точно там

Сгушен край целунатите от слънцето брегове на Тиренско море, Неапол е град на контрасти, където ехото от древната история се среща с жизнения пулс на съвременния живот. Като един от най-старите и завладяващи градове в Италия, Неапол предлага опияняваща комбинация от културни, кулинарни и природни забележителности. Ето какво прави Неапол дестинация, която трябва да посетите, и съкровищата, които можете да намерите там. За този град мечта ни разказва Гергана Змийчарова в рубриката си в "На кафе" по NOVA.

Исторически и културни ценности

Историческият център
Неапол може да се похвали с един от най-големите исторически градски центрове в Европа, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, пълен с исторически забележителности. Разходете се из тесните криволичещи улички на Спаканаполи, сърцето на стария град, където всеки ъгъл разкрива част от историята. Посетете зашеметяващата катедрала на Неапол (Duomo di San Gennaro), дом на светеца-покровител на града, или разгледайте подземния свят на Napoli Sotterranea, обширна мрежа от древни тунели и катакомби.

неапол
Снимка: iStock

Кралският дворец и Пиаца дел Плебишито
Величественият Кралски дворец (Palazzo Reale) на Пиаца дел Плебишито е свидетелство за кралското минало на Неапол. Този грандиозен площад е ограден от базиликата Сан Франческо ди Паола, с нейната неокласическа фасада, предлагаща живописна обстановка, идеална за спокойна разходка или кафе в близкото кафене.

Национален археологически музей
За любителите на историята Националният археологически музей на Неапол е съкровищница от артефакти от Помпей, Херкулан и други древни места. В него се помещава една от най-впечатляващите колекции от гръко-римски антики в света, включително мозайки, скулптури и ежедневни предмети, които предлагат поглед към древния живот.

Кулинарни изкушения

Родното място на пицата
Неапол е известното родно място на пицата и никое посещение не е пълно, без да опитате автентична неаполитанска пица. Насочете се към исторически пицарии като L’Antica Pizzeria da Michele или Sorbillo, за да опитате емблематичните пици Margherita или Marinara, направени с прости, висококачествени съставки и изпечени до съвършенство в пещ на дърва.

пица
Снимка: iStock

Улична храна и пазари
Насладете се на оживената сцена на уличната храна на местните пазари като Pignasecca. Опитайте деликатеси като sfogliatella, люспест сладкиш, пълен със сладка рикота, или cuoppo, хартиен конус, пълен с пържени морски дарове или зеленчуци. Mercato di Porta Nolana предлага сензорно изобилие от пресни продукти, сирена и местни специалитети.

Природна красота и живописни гледки

Амалфийското крайбрежие и Капри
Неапол е вратата към спиращото дъха крайбрежие на Амалфи, известно със своите драматични скали, искрящи сини води и очарователни градове като Позитано и Амалфи. Кратко пътуване с ферибот ви отвежда до очарователния остров Капри, където можете да разгледате Синята пещера, скалните образувания Faraglioni и буйните градини на Villa San Michele.

амалфи
Снимка: iStock

Везувий и Помпей
Очертаващото се присъствие на Везувий служи като напомняне за експлозивното минало на Неапол. Любителите на приключенията могат да се разходят до кратера за панорамна гледка към залива на Неапол. Наблизо древните руини на Помпей и Херкулан предлагат завладяващ поглед към живота, замръзнал във времето от катастрофалното изригване от 79 г. сл. Хр.

Живи изкуства и празненства

Театро ди Сан Карло
Любителите на операта и музиката не трябва да пропускат представление в Teatro di San Carlo, най-старата непрекъснато действаща опера в света. Неговият разкошен интериор и акустика от световна класа създават незабравимо културно изживяване.

Фестивали и тържества
Неапол е оживен с фестивали през цялата година. Празникът на Сан Дженаро през септември включва грандиозна процесия и чудодейно втечняване на кръвта на светеца. Коледа в Неапол е вълшебна, с известните сцени на Рождество Христово (presepi), показани из целия град, особено на Via San Gregorio Armeno, известна като „Коледната алея“.

Неапол е град, който примамва с богатата си история, култура, кухня и природна красота. Независимо дали разглеждате древни руини, наслаждавате се на кулинарни изкушения или просто се наслаждавате на жизнената атмосфера, Неапол обещава едно незабравимо пътешествие из сърцето на Италия. Този динамичен град, със своето топло гостоприемство и вечен чар, гарантира, че всеки посетител ще си тръгне със спомени, които да съкровище.

Вижте повече за потайностите на Неапол във видеото от "На кафе" по - горе!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти