Честит рожден ден, Петя Буюклиева! Ето ги най-ексцентричните ѝ визии

На днешната дата своя 65-ти рожден ден празнува уникалната и магнетична Петя Буюклиева - една от най-талантливите певици на България. Пожелаваме ѝ здраве, още много творческо вдъхновение и поводи за радост. 

Петя Буюклиева е родена на 24 юни 1959 в Асеновград. Тя е откритието на българската забавна музика в средата на 80-те - певица с изключителни вокални възможности, силен емоционален заряд и собствен облик.

Завършила е музикалното училище в Пловдив (специалност пиано) и Естрадния отдел при БДК в класа по пеене на Стефан Анастасов - 1983. Първите й публични изяви са в студио “Зорница” на IV преглед на българските джазови оркестри - 1980 (солистка на Биг-бенда на естрадния отдел с диригент Й.Татаров).

През 1981 е солистка на оркестър “София”, с който е на концертно турне в Русия. Първата записана песен е “Водопад” - 1980 (муз. С.Лазаров, с група “Унисон”), но вниманието на специалистите и публиката е привлечено едва пет години по-късно с “Откритие” (муз. Александър Бръзицов). През 1986 печели Голямата награда “Златният Орфей”, а I награда и наградата на публиката печелят изпълнените от нея песни на Александър Савелиев – “Обичам те дотук” (Младежки конкурс за забавна песен) и “Ежедневен човек” (Конкурс за песни на трудова тематика).

През 1987 участва на фестивалите “Братиславска лира” (награда за изпълнение) и “Гала” - Хавана, където има изключителен успех и са й присъдени Голямата награда “Сребърната раковина” за изпълнение на кубинска песен, награда за най-добър изпълнител “Златният диск” и наградата на кубинската преса. Същата година е удостоена със специално отличие за млад изпълнител от СМДБ.

Многократно е обявявана за най-добра певица в годишните анкети на “Музикална стълбица” на БНР (за пръв път през 1989). Сред най-популярните песни в репертоара й са “Жена на всички времена”, “Понякога”, “Хоби”, “Ежедневен човек”, а най-впечатляващо е изпълнението й на “I’m changing” – кавър версия на Дженифър Холидей, по която има заснет видеоклип. Песента “Ежедневие” е обявена за най-добро рок-изпълнение от радио “Франс ентър” – 1990.

Петя е солистка на Биг бенда на БНР, Динамит брас бенд, с които осъществява многобройни концерти в България. Гостувала е с успех и в Русия, Румъния, Германия, Чехия, Куба, Испания, Финландия, Италия, Малта, Австрия, Румъния и други страни. Печели голямата награда на международния фестивал “Макфест” в Македония (при участието на певци от 15 държави) и втора награда на международния фестивал в Памуккале, Турция – 1998. 

Тя е известна със своя стил и ярки прически. Нека видим някои от най-ексцентричните ѝ визии:

Най-ексцентричните визии на Петя Буюклиева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол