Бърнаут и новите технологии: когато модерното се превърне в бреме

Когато ChatGPT навлезе грандиозно в края на 2022 г., бизнесите по целия свят видяха неговия потенциал като промяна на играта. Анураг Гарг, основател на Everest PR, не беше по-различен. Той си представя AI като мощен инструмент за рационализиране на операциите, стимулиране на креативността и поддържане на агенцията му пред конкуренцията. Насърчаването на неговия екип от 11 души да интегрират ChatGPT в ежедневните си задачи изглежда безпроблемно.

Въпреки това, това, което е предназначено да повиши ефективността, скоро се превърща в източник на стрес и разочарование.

Темата разгледаха тази сутрин и панелистите в "на кафе" по NOVA.

Обещанието за ефективност на AI

Първоначалната цел на Garg е проста: използвайте AI, за да облекчите товара. Неговият екип има за задача да използва ChatGPT за всичко - от генериране на идеи за истории и писане на предложения за клиенти до транскрибиране на бележки от срещи. На хартия това трябва да освободи повече време и да позволи на служителите да се съсредоточат върху работата на по-високо ниво. И все пак резултатите са далеч от идеалните.

Как работи вашият мозък?

Вместо да намалят времето, служителите се оказва, че харчат повече от него. Писането на подкани и изготвянето на кратки инструкции за ChatGPT става досадно, а двойната проверка за неточности често добавя допълнителен слой сложност. Още по-лошо, всеки път, когато платформата е актуализирана, екипът трябва да отдели ценно време за изучаване на нови функции. Това, което трябва да бъде повишаване на производителността, се превърща в отнемащо време упражнение от разочарование.

„Имаше твърде много разсейвания“, казва Гарг, който разделя времето си между САЩ и Индия. „Задачите отнемаха два пъти повече време, защото сега очаквахме екипът да използва AI инструменти.“

Претоварването на AI инструменти

Освен ChatGPT, самият Гарг намира постоянния приток на AI инструменти за огромен. Жонглирането между различни платформи – ChatGPT за комуникация, Zapier за управление на задачи и Perplexity за изследване – се превърща в организационен кошмар.

„Има преливане от AI инструменти на пазара и нито един инструмент не решава множество проблеми“, обяснява Гарг. „Постоянно имах нужда да следя множество инструменти, което стана по-голяма бъркотия.“

Тъй като новите инструменти излизат на пазара почти всяка седмица, поддържането на най-новите предложения изглежда като състезание без финална линия. Натискът да остане актуален доведе до прегаряне – не само за неговия екип, но и за самия Гарг. Разочарован от неефективността, въведена от AI, той в крайна сметка се отказа от мандата да използва AI навсякъде. Днес Everest PR използва AI избирателно, главно за изследвания, и екипът е много по-щастлив.

Тренировка за мозък против притеснения

По-широка тенденция на прегаряне
Предизвикателствата, пред които е изправен Everest PR, не са уникални. Проучване, проведено от Upwork сред 2500 работници в САЩ, Обединеното кралство, Австралия и Канада, показа, че докато 96% от топ мениджърите вярват, че изкуственият интелект ще повиши производителността, 77% от служителите съобщават, че всъщност е намалил тяхната. Освен това 61% от работниците се страхуват, че ИИ ще доведе до прегаряне, опасение, което нараства до 87% сред хората под 25 години.

По същия начин, проучване на Resume Now установява, че 43% от респондентите смятат, че AI влияе отрицателно върху баланса между професионалния и личния живот. Независимо дали технологията е базирана на AI или не, служителите усещат напрежението от все по-сложните работни процеси.

Друго проучване на Asana, платформа за управление на работата, подчертава как въвеждането на повече приложения на работното място влияе върху производителността. От анкетираните 9615 работници, 15% от тези, които използват шест до 15 приложения, казват, че пропускат важни съобщения и известия. За тези, които използват 16 или повече, този брой скача до 23%, като много от тях съобщават за намалено внимание от постоянното превключване на приложения.

Каси Холмс, професор по мениджмънт в UCLA, обобщава проблема: „Използването на множество приложения изисква допълнително време, за да ги научим и да превключваме между тях, и това загубено време е болезнено, защото сме толкова чувствителни към загубеното време.“

Тъй като ИИ продължава да се развива, за компаниите е от решаващо значение да постигнат баланс. Въпреки че привлекателността на новите инструменти може да е изкушаваща, човешкият елемент – фокус, ангажираност и удовлетворение от работата – не бива да се пренебрегва. Крайната цел е не само производителност, но и по-здравословна, по-устойчива работна среда за всички.

Вижте повече във видеото от "На кафе"!

Бърнаут и новите технологии: когато модерното се превърне в бреме

На кафе

На кафе с Edna

Бърнаут и новите технологии: когато модерното се превърне в бреме

Когато ChatGPT навлезе грандиозно в края на 2022 г., бизнесите по целия свят видяха неговия потен...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти