Легендарният Джоко Росич: 10 цитата, които ще помним

Тази сутрин в предаването „На кафе“ по NOVA бе излъчено интервю с Джоко Росич от далечната 2001 година, което ни вдъхнови да се потопим в живота и творчеството на този забележителен актьор.

Джоко Росич, роден като Джордже Росич на 28 февруари 1932 г. в Крупан, Кралство Югославия, е български актьор от смесен произход. Майка му е българка, а баща му – сърбин. През 1951 г., по политически причини, Росич емигрира в България. Завършва икономика във ВИИ „Карл Маркс“ през 1956 г. и школата по радиожурналистика в София през 1961 г.

Работи 17 години в Българското радио като журналист, преводач и говорител в Сръбската редакция на Радио България. След това, от 1972 до 1992 г., се отдава на актьорството в СИФ.

Джоко Росич има над 110 филма в своята кариера, като се е снимал в български, унгарски и сръбски продукции. Някои от най-известните му филми включват „Осмият“, „Езоп“, „Демонът на империята“, „На всеки километър“, „Гоя“, „Антихрист“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Войната на таралежите“, „Хан Аспарух“, „Време разделно“ и „Под игото“.

Джоко Росич е бил женен два пъти. Първият му брак е със Занка Александрова, а вторият - с Лиляна Лазарова. Той има една дъщеря от първия брак – българската театрална актриса Ирина Джордже Росич, и доведен син от втория брак – Стоян Колев. Росич има двама внуци, правнук и правнучка, като също така се е грижил за внучките на Лиляна като за свои собствени.

Джоко Росич е любител и колекционер на оръжия, най-вече ножове. През 2010 г. получава наградата „Златен век“ на Министерството на културата за големите си заслуги и принос към българското кино. Умира на 21 февруари 2014 г. от рак, дни преди да навърши 82 години, и е погребан в Централните софийски гробища.

Ето някои от най-запомнящите се цитати на Джоко Росич:

10 цитата от великия Джоко Росич

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти