Колко от вас знаят за витамин P? Това е най-добре пазената тайна за здрава и красива кожа

От малки ни учат колко са важни витамините – от витамин С за имунната система до витамин Е за кожата. Но колко от нас знаят за витамин P? Тази загадъчна съставка, известна още като биофлавоноиди, се превръща в новия любимец на козметичната индустрия. И макар да не е истински витамин, неговите ползи за кожата са неоспорими. От защита срещу свободните радикали до подпомагане на производството на колаген, витамин P се оказва съюзник в грижата за млада, стегната и здрава кожа.

Този така наречен витамин е всъщност група от фитонутриенти, открити в различни растения, които придават цветните пигменти на много плодове и зеленчуци. Още в началото на 20-ти век учените откриват, че бялата част на лимона има лечебни свойства при повърхностни рани, което ги води до откритието на тези биофлавоноиди. Въпреки че терминът „витамин P“ е останал, тези молекули са далеч от традиционното определение на витамините, но това не ги прави по-малко ценни.

Как лицето сигнализира за липсата на витамини

Ползите от витамин P за кожата

Когато става въпрос за поддържане на здрава и сияйна кожа, биофлавоноидите предлагат няколко ключови ползи. Те са мощни антиоксиданти, които помагат да се защитите от вредното въздействие на свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да ускорят стареенето на кожата и да допринесат за появата на бръчки. Освен това витамин P стимулира производството на колаген – важен елемент за еластичността и стегнатостта на кожата.

Още едно основно предимство на биофлавоноидите е способността им да укрепват кръвоносните съдове и да подобряват кръвообращението. Това може да помогне за по-здрава и свежа кожа, като същевременно намалява появата на тъмни кръгове и други обезцветявания. В допълнение, те също имат противовъзпалителни свойства, което ги прави отличен избор за хора с чувствителна кожа или кожни проблеми като акне и розацея.

A, C и E: Светата Троица витамини

Как да използвате витамин P?

Един от най-естествените начини да се възползвате от ползите на витамин P е чрез храната. Плодове като портокали, грейпфрути, боровинки, череши и зеленчуци като броколи, лук и кейл са отлични източници на биофлавоноиди. Консумацията им редовно ще подпомогне кожата ви отвътре навън.

За по-интензивен ефект, можете да изберете козметични продукти, които съдържат флавоноидни екстракти. Кремове против бръчки, серуми и маски за лице са чудесен начин да включите тези мощни съставки в ежедневната си грижа за кожата. Те могат да помогнат за намаляване на видимите признаци на стареене, като бръчки и загуба на еластичност.

За какво е полезен витамин F и как да си го набавим

Какви други ползи носи витамин P?

Освен че е невероятен за кожата, витамин P има и редица други ползи за здравето. Неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори някои форми на рак. Освен това флавоноидите работят синергично с витамин С, за да подобрят производството на колаген и да засилят имунната система.

Макар витамин P да не е най-популярният микронутриент, неговите ползи за кожата и общото здраве са неоспорими. Независимо дали го включвате чрез диетата си или чрез козметични продукти, биофлавоноидите предлагат естествен начин да се радвате на по-млада, сияйна кожа и по-добро здраве.

Прочетете още: 

Колко от вас знаят за витамин P? Това е най-добре пазената тайна за здрава и красива кожа

Любопитно

Мода и козметика

Колко от вас знаят за витамин P? Това е най-добре пазената тайна за здрава и красива кожа

От малки ни учат колко са важни витамините – от витамин С за имунната система до витамин Е ...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти