Тихият лукс - скромният стил на жените с класа, на който да се довериш

мода стил
Снимка: iStock

Какво всъщност означава „лукс“? Това е термин, който се използва напълно свободно в съвременното общество за описание на почти всичко - от спортни коли и ваканции до матраци и гримове. Повсеместното му разпространение е в противоречие с ексклузивността, която трябва да обозначава.

В модната индустрия, свят, управляван от йерархията на марките, категоризацията на лукса остава относително последователна, но естетиката се измества с десетилетията: от женствеността на широките поли на Dior в края на 40-те до манията по дрехите с лого през 90-те. Така че ... как изглежда луксът през 2024?

Благодарение на изчистения стил на някои модни марки в момента наблюдаваме завръщане към по-скромния подход към лукса, който се изразава с термина „тих лукс“, както го наричат в социалните медии. Стълът на "тихия лукс" е по-малко строг от минимализма, но по-изпипан от прекалено неотличителния стил „нормкор“.

Преди да продължим, важно е да отбележим, че представите за лукс варират и в зависимост от социалните и икономически различия в отделни държави. По нашите географски ширини все още представата за лукс се асоциира с ярки цветове, принтове, лога на известни марки, претрупаност и разточителност. За това си има определени предпоставки, върху които няма да разсъждаваме тук. Всъщност това, което ви описахме, е т.нар. "шумен лукс" - абсолютният антипод на "тихия лукс", който се характеризира с изчистени линии, неутрални цветове, внимание към детайла и като цяло класическа естетика. 

Признаваме, че "тихият лукс" не е лесна за определяне естетика, но ако знаем едно нещо, то е, че „тихият лукс“ е външен вид, който ще издържи теста на времето, тъй като по същество е синоним за класна визия. 

„Тихият лукс е стил на минимализъм от новата ера," обяснява стилистката Джорджи Грей пред Hello Magazine. Идеята е да инвестирате във "вечни" дрехи, обувки и аксесоари, които да се задържат дълго време в гардероба ви. Парите говорят, а богатството шепне, така че никакви дизайнерски лога не трябва да се виждат, когато се опитвате да се придържате към този външен вид. 

Стилът на "тихия лукс" се свързва също с естетиката на "старите пари" или иначе казано – начина, по-който обикновено се обличат наследниците на наистина богатите фамилии.

Не е нужно обаче да сте наследили цяло състояние от петролните мини на дядо ви, за да се превърнете във въплъщение на този стил. Можете да изпробвате тази модна естетика дори без да изхарчите всичките си спестявания.

За да започнете отнякъде, съставихме списък от дванадесет артикула, които ще ви помогнат по пътя към създаването на „тихия луксозен“ облик, който стана така популярен напоследък: 

Как да включим стила "тих лукс" в гардероба ни през 2024

 

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти