Разширени пори? Ето как да се отървем от тях според дермтолозите

Дори и да полагате неимоверни усилия и да имате страхотна кожа, разширените пори твърде често развалят цялостната картинка. На пазара има твърде много продукти за пори и сякаш никой от тях не действа. Какво можем да направим? 

Като за начало е редно да споменем, че най-големият проблем на порите е, че те се запушват. В тях най-често има "коктейл" от себум, мъртва кожа, бактерии и отпечатък на околната среда. Всичко това води до разширяване и запушване на порите. 

9 трика за красота, които никога да НЕ опитвате

Какво да направим, за да се справим със запушените пори? Като за начало не трябва да ги почистваме, като ги стискаме. "Ако постоянно ги стискате, това ще доведе до обратния ефект и ще имате дори още по-широки пори", коментира дерматологът д-р Шийрън Идрис. Повечето дерматолози не са фенове и на вакуумните машинки за пори, четките за пори или дори онези лепенки, които уж изваждат мръсотията. "Порите просто ще бъдат запълнени отново, а използването на такива инструменти може да доведе до възпаление", допълва д-р Идрис.

Тогава какво върши работа според дерматолозите? Ретиноидните продукти! Добър избор според тях са нощните кремове със съдържание на ретинол или дори серум с ретинол. "Ретиноидите се справят с основната причина да имате разширени пори - те намаляват производството на себум", обяснява д-р Кортни Рубин, дерматолог. Добрите стари ретиноиди успокояват кожата, ако има възпаление и спират слепването на мъртвите кожни клетки, които блокират фоликулите. 

Не купувай тези 10 ненужни продукта за красота

Ако вече имате запушени пори, може да ексфолирате с продукти, съдържащи AHA или BHA киселини. Дерматолозите не препоръчват традиционните ексфолианти, защото те задълбочават проблема. 

Истината обаче е, че ако порите ви са склонни да задържат себум, винаги в тях ще има някакво количество. То обаче се държи в ниски количества с добра рутина именно на основата на AHA или BHA, както и на ретиноиди. 

Прочетете още:

Разширени пори? Ето как да се отървем от тях според дермтолозите

По-красива

Мода и козметика

Разширени пори? Ето как да се отървем от тях според дермтолозите

Дори и да полагате неимоверни усилия и да имате страхотна кожа, разширените пори твърде често раз...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти