Задължителният атрибут на всяка зелена салата е репичката. Тези малки и вкусни кореноплодни са изключително полезни.
Иначе репичките се отглеждат се като зеленчукова култура от около 1000 г. пр. н. е. в Китай, Япония, Египет, Рим и Гърция.
Оформени са две групи сортове – европейска и китайска. В България се култивират европейските форми.
Репичката е студоустойчиво и светлолюбиво растение с къс вегетационен период.
Сочните червени репички съдържат голямо количество флуор – най-важният елемент за костите и зъбите, укрепващ зъбния емайл.
Използва се за консумация в прясно състояние, като най-широкото му приложение е при правенето на пресни зеленчукови салати.
Не е подходящ за топлинна обработка, тъй като месото се скашква и загубва вкусовите си качества.
В кулинарията се използват в салати, супи и като украса. Интересното обаче е, че от репичките стават чудесни маски за лице.
Предлагаме ви няколко варианта за домашна грижа с репички.
За почистване
Сок от изцедена ряпа е чудесен избор за почистване на суха и нормална кожа. Използвайте го като лосион.
Кожата след това е добре овлажнена, свежа и еластична.
Подхранваща и леко избелваща маска
Настъргани репички се разбъркват на равни части със същото количество настъргани краставици.
Към 1 ½ лъжица от сместа се добавя 1 с.л. заквасена сметана.
Можете дори да добавите малко ситно нарязан магданоз.
Разбъркайте добре и наложете върху лицето обилен слой за 15 минути. След това измийте с хладка вода.
Тази маска се препоръчва за суха и нормална кожа, а също и овлажняване и подхранване на изсушените участъци на комбинираната кожа.
По принцип рецептите с репички се прилагат при по-суха кожа на лицето.
За омекотяване може да опитате следната рецепта:
1 с.л. настъргани репички се размесват с 2 с.л. разтопено масло или маргарин.
Сложете получената смес върху лицето, а след 15-20 минути изплакнете с топла преварена вода.