Защо остаряваме и как да забавим следите от стареене на кожата?

Защо остаряваме и как да забавим следите от стареене на кожата?
Снимка: netinfo

Човек започва да остарява от момента на раждането си. Стареенето е процес, от който всички се страхуваме, но той всъщност е неизбежен и колкото по-рано свикнем с това, толкова по-добре за нас.

В нашето общество идеята за старостта е демонизирана до безпомощност, самота и немощ и всичко това идва от „модерното“ мислене на света, в който живеем, че зрялостта всъщност граничи с превръщането във „втора категория“ човек.

Но истината е, че основен двигател на процеса на остаряването не е тялото, а начинът ни на мислене и колкото по-рано осъзнаем този факт, толкова по-добре можем да се справим физически и психически със забавянето на следите от стареене на кожата.

С напредъка на годините в тялото протичат редица дегенеративни процеси като намаляване на костната плътност, понижен синтез на колаген, хормонални промени и други. Ясно е, че нашето 60-годишно „аз“ не може да бъде същото като нашето 20-годишно „аз“.

Искаме или не, с възрастта кожата се отпуска. В резултат на това се появяват бръчки и петна.

Има начини, чрез които да забавим състаряването на кожата и да удължим времето, през което тя изглежда гладка и свежа, които тествано действат. Но за да се възползваме от тях обаче, трябва да сме постоянни и търпеливи.

Всекидневни грижи на кожата

Грижите за кожата не трябва да се ограничават само до ежедневното й овлажняване. Важно е също така редовно да я тонизираме и прочистваме от мъртвите клетки. Доказано е, че тези, които прилагат тези три процедури редовно, са по-малко податливи на ранните знаци на стареенето на кожата. По този начин можем да запазим кожата си красива дори в по-напреднала възраст.

Експертите в грижата за кожата на лицето пък препоръчват редовната употреба на козметика, съдържаща един много важен коензим, който се бори със стареенето на кожата по естествен начин и е доказано, че оказва благоприятно влияние върху цялостния ѝ облик. Да, става въпрос за коензим Q10 -  витаминоподобна съставка, участваща в синтеза на енергията в тялото. Toй играе изключително важна роля за функционирането на клетките, като същинската му полза е, че им помага да преобразуват енергия.

Q10 възвръща жизнеността на кожата и стимулира защитните й функции, предпазва кожата от преждевременно стареене, което се дължи както на действието на UV лъчите, така и на другите фактори на околната среда. Освен това стабилизира естествените механизми на кожата, осъществяващи самообновяването й, осезателно намаляват големината и броя на бръчките. Предотвратява появата на нови бръчки и възвръща нормалната здравина, еластичност и гладкост на кожата.

Снимка: netinfo

Здравословно хранене

Някои плодове и храни притежават естествени анти-ейджинг свойства. Плодовете, богати на витамин С и тези с високо съдържание на фибри и минерали са най-добрите алтернативни средства против стареене, които можем да намерим. Затова е важно да се фокусираме върху здравословното хранене. То поддържа имунната система по-силна и подобрява циркулацията на кислорода и кръвта в тялото.

От друга страна, водата е натурален продукт против стареене, който работи като подсилва храносмилателната система. Водата пречиства тялото от вредните токсини. Отслабената храносмилателна система води до констипация, която от своя страна влошава кръвообращението.

А влошеното кръвообращение означава понижен обмен на кислород в тъканите. Това директно се отразява на кожата като я оставя пигментирана и без блясък. Това са два от признаците за ранното състаряване на кожата, които всички толкова много искаме да избегнем.

Всички животински органи, като сърце, черен дроб, бъбреци и тестиси, пък са особено богати на коензим Q10. Приемът на Q10 е полезен за поддържане на организма и органите му по-здрави за по-дълго време.

Червеното месо, мазните риби, като сардини и скумрия, и фъстъченото масло също съдържат по-високи количества Q10.

Спорт и упражнения

Редовните упражнения подсилват кръвообръщението, имунитета, храносмилателната система, дишането. Движението, както и йогата, не само са здравословен навик, който удължава живота, но и практика, която удължава младостта – на цялото тяло и на лицето.

Всички ползи от физическите упражнения директно засягат и качеството на кожата – от текстурата и тена до гладкостта.

Ако спортът се комбинира и с подходящи спа процедури, благоприятното влияние от оросяването на кръвта върху кожата се засилва, и то се отразява във всяка една негова част – включително и нежната и чувствителна кожа на лицето.

Снимка: netinfo

Билкови лекове

Билките като алое вера, гинко билоба, мента и някои други притежават естествени анти-ейджинг свойства. Тъй като всички тези билки са безопасни за консумация, организмът ни може директно да се възползва от техния ефект против състаряване.

И външното приложение на тези билки – изцеждането на сока им и нанасянето му върху кожата, както и вътрешната им консумация, подхранват клетките. Билките действат като щит срещу свободните радикали, които причиняват бръчките и цялостното състаряване на кожата.

И все пак, здравето до голяма степен зависи не от физическото състояние на тялото, а от отношението към живота и нагласата на ума. Затова нека живеем с положителна нагласа към света и се грижим за себе си редовно и адекватно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти