Пъпешът е от семейството на тиквите и има доста богато родословие. За честта да се обявят за негова родина спорят два континента - Азия и Африка.
Плодът е познат отпреди 4000 години, когато е бил рядък гост на императорските трапези. По-късно става предпочитан плод от народите на Мала Азия, които му приписват различни лечебни свойства. Специални плантации за отглеждане на пъпеши се появяват и в Китай, където хиляди селяни се занимават цял живот с отглеждането на уханни сортове, предназначени за аристократите.
Познати са много видове пъпеши, като най-разпространените са медена роса - с тънка кора, и канталупа - с дебела. Различните сортове имат и различен хранителен състав. Медената роса е по-нискокалоричен и с по-малко съдържание на калий, но пък има повече витамин А. Канталупата пък е по-сладък и има високо съдържание на витамин А, С и на бета каротин.
В пъпеша има средно около 18% захари. Те са подходящи за страдащи от анемия и болести на кръвоносната система. Хора с жлъчни проблеми биха получили подобрение, ако включат пъпеши в менюто си.
Плодът е чудесно козметично средство за тези, които искат да избистрят тена на лицето си. Маската с пъпеш е истинска витаминозна бомба, която ще подхрани кожата, ще я направи по-гладка и ще избистри тена.
Предлагаме ви няколко маски за лице, които може да забъркате в домашни условия.
Почистваща
150г пъпеш
1 супена лъжица прясно мляко
Пасирате пъпеша с млякото и нанасяте върху лицето, като втривате внимателно с кръгови движения. След 15 минути изплаквате с хладка вода.
Подхранваща
100г пъпеш
3 капки бадемово масло
3 капки витамин А
1 суперна лъжица оризово брашно
Намачкайте пъпеша с вилица и добавете към него останалите продукти. Разбъркайте добре, докато стане еднородна смес и нанесете върху лицето. Оставете да действа 30 минути, след това отмийте с хладка вода и при нужда нанесете лек, хидратиращ крем.
Хидратираща
200 г пъпеш
1 супена лъжица мед
Намачкайте пъпеша с вилица и добавете към него меда. Разбъркайте добре и нанесете плодовата каша върху лицето. Оставете да преседи 20 мин и отмийте с хладка вода.
Когато избирате пъпеш, имайте предвид, че плодът трябва да е тежък за размерите си и да няма видими наранявания. При потъркване на кората с пръсти, трябва да се усеща аромата. Повечето зрели пъпеши са по-меки при частта, която е съединявала плода със стеблото.