Всеки ден, през ден или два пъти седмично? Колко често да мием косата си според типа й

Всяка от нас е чувала твърдението, че от честото миене на косата тя започва да се омазнява по-често. Но дали това е истината? Всъщност грижата за косата е нещо твърде индивидуално и зависи от нейния тип. Ето как да подходите, ако имате мазна, суха, нормална коса или пък имате чувствителен скалп.

Нормална коса

Дамите с такава коса знаят, че поддържането й е изключително лесно, а миенето не трябва да бъде по-често от 2-3 пъти седмично, като някои експерти дори препоръчват миенето да се случва не по-често от 1 път седмично. Истината обаче е, че и тук няма общовалиден отговор, като най-добре би било просто да наблюдавате какво се случва с косата ви, като например как се влияе от статичното електрическо, какво се случва с обема й и как се чувства скалпът ви

коса
Снимка: iStock

Суха коса

Ако имате чувствителна коса, знаете много добре, че честото й миене я изсушава още повече. Тук най-добре е да заложите на миене не по-често от 2 пъти седмично, като по този начин ще дадете време на скалпа си да се саморегулира, като подберете внимателно козметиката, която използвате. И не забравяйте да използвате добра хидратация.

По същия начин подходете, ако косата ви е боядисана, ако често я сушите със сешоар или пък я изправяте или къдрите. 

Мазна коса

Ако косата ви се омазнява бързо, вероятно се изкушавате да я миете всеки ден. Това обаче може да ви създаде повече проблеми, тъй като скалпът ще бъде стимулиран да произвежда дори повече себум. Затова пробвайте да редуцирате миенето на косата до не повече от 4 пъти седмично. Тук също е изключително важно на какъв продукт ще се спрете, като особено подходящи за случая са мицеларните продукти и тези без силикон във формулите си. 

Ако тези 4 пъти седмично са твърде малко за косата ви, не се притеснявайте да използвате сух шампоан, но преди това проверете добре състава на продукта, на който се спирате. Важното тук е да няма алкохол във формулата. 

Прочетете още:

Всеки ден, през ден или два пъти седмично? Колко често да мием косата си според типа й

Полезно

Мода и козметика

Всеки ден, през ден или два пъти седмично? Колко често да мием косата си според типа й

Всяка от нас е чувала твърдението, че от честото миене на косата тя започва да се омазнява по-чес...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти