Мистериозната амбра: Какво е това и как се използва в парфюмерията?

Амбрата е посочена в съдържанието на много аромати, но какво точно представлява, не е известно на всички. Може би сте чували, че е от животински произход и е мощен афродизиак, но не знаете подробностите.

Естествената амбра е един от най-скъпите компоненти, използвани в парфюмерията. Това е тайна, произвеждана в тялото на кашалота. Образува се, за да заздрави рани по стените на червата, които се появяват, когато китът погълне нещо негодно за консумация. Обикновено кашалотът се храни с калмари, някои от частите на които са трудни и невъзможни за смилане.

5 грешки, които да не правим при ползването на парфюм

Процесът по образуване на амбрата е подобен на този при перлите в раковина, когато в нея попадне песъчинка. Останките от амбрата излизат естествено и започват своето дълго пътуване в океана.

Първоначално цветът на това вещество е черен и миризмата му е просто отвратителна, така че никой парфюмерист не би го използвал пресен. Ако обаче веществото плува в солена вода в продължение на няколко години (в идеалния случай 20 или повече), тогава под въздействието на слънцето, солта и други фактори се втвърдява и цветът се променя на сив или златист.

С аромат на свежест и лято: 4 рецепти за домашен сапун

Ароматът става приятен, сладникав, все още с животински нотки, но вече не е отблъскващ, а напротив, необяснимо привлекателен. Най-скъпата амбра е тази, която е престояла във вода повече от сто години. Тя е почти бяла, изключително рядка и се цени наравно със златото.

Как амбрата се използва в парфюмерията?

Основната задача на амбрата в парфюмерията е да подобри трайността на аромата. В същото време придава специален светъл оттенък на парфюма, правейки го по-вискозен, дълбок, съблазнителен, вълнуващ и ароматен.

Елизабет Арден срещу Хелена Рубинщайн: една война с аромат на парфюм

Нашите предци не са имали представа откъде идва това мистериозно вещество, затова са измисляли различни басни, но винаги са го ценили високо. Лекували са с него болести като импотентност, епилепсия и астма, изгаряли са го като тамян и са правили подправки от него.

От 18 век е запазена рецептата за парфюма на Мария Антоанета. Нейният парфюм е базиран на амбра и съдържа нотки на роза, жасмин, лавандула, ванилия и масло от сандалово дърво. Този парфюм е реставриран от французина Франсис Куркджан, който таксувал 10 500 долара за една бутилка от 250 мл.

Избери си парфюм и разбери какъв тип жена си

Амбрата остава един от най-загадъчните и ценени компоненти в парфюмерията. Макар че днес има много синтетични алтернативи, истинската амбра продължава да бъде символ на лукс и мистерия, завладяващ сетивата и фантазията на всички, които се докоснат до нея.


 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти