Ексфолирането е истински празник за кожата – почиства я и я изглажда, като стимулира циркулацията на кръв.
Днес, съвместно с Kozmetikata.com, ви предлагаме няколко много лесни и приятни техники за направата на домашен скраб за тяло.
Подбрали сме ви няколко рецепти, като със сигурност поне една от тях ще ви се стори подходяща за вас. Съветваме ви да пробвате някоя от техниките и сами да се уверите в добрите ѝ качества.
Всички изброени продукти се смесват на едно в подходящ неметален съд и се прилагат върху тялото под душа, а след като масажирате известно време кожата, отмивате обилно с вода.
Ексфолиант с брашно
2 лъжици брашно
2 щипки куркума
½ лъжица зехтин/бадемово масло
Може да се използва за всички видове кожа.
Ексфолиант със захар
2 лъжици захар
2 лъжици зехтин
Скрабовете със захар не бива да се използват в проблемни зони и е необходимо да се нанасят с нежни движения.
Ексфолиант с овесено брашно и ванилия
Овесено брашно
Зелен чай
Зехтин
Ванилия
Захар
Смесва се количество, достатъчно за ексфолиране на цялото тяло.
Ексфолиант с пшенични трици
2 лъжици пшенични трици
2 лъжици овесено брашно
2 лъжици царевично брашно
Смесва се с вода.
Ексфолиант с морска сол
2 чаши морска сол
1 чаша бадемово масло
10-30 капки ароматна есенция по избор
Може да се съхранява в бурканче.
Ексфолиант с канела
1 чаша морска сол
½ лъжица джинджифил
½ лъжица канела
1 чаша зехтин или бадемово масло
Използва се преди или по време на къпане.
Ексфолиант с кафява захар
¾ чаша кафява захар
½ чаша овесено брашно
¼ чаша мед
Ароматно масло – жожоба, кокос, кайсия, бадем или зехтин
Говорим си за...
Антицелулитен скраб за тяло
½ чаша прясно смляно кафе
½ чаша морска сол
½ чаша кафява захар
½ чаша бадемово масло
¼ чаша ароматна бадемова (или друга) есенция
Нанася се с масажиращи кръгови движения в проблемните зони и се оставя да действа 10 минути преди да се отмие.
Шоколадов ексфолиант
3 лъжици какао на прах
1 чаша кафява захар
½ чаша кокосово олио
1 лъжица ванилия
Нанася се с масажни движения по цялото тяло.
Ексфолиант с ягоди
(През зимния сезон едва ли ще можете да си го приготвите, но все пак ви споделяме техниката.)
2/3 чаша захар
2 смачкани ягоди
6-8 капки розово масло (или жожоба)
Редактор: Лилия Огнянова