Горещ, ароматен чай – напитката, която ни топли и лекува в студените зимни дни, ободрява и освежава, помага да поддържаме добра форма и носи наслада за сетивата ни. Какви са особеностите на различните видове чай и как да се възползваме максимално от полезните им качества?
Целогодишно започвам деня си с чаша ободряващ чай, но в зимните месеци това мое предпочитание се превръща в постоянна страст. Страст, която задоволявам с огромни количества от безценната течност.
Резултатите са силен имунитет, крепко здраве и отлично състояние на духа. А ако намалите храната за сметка на няколко чаши чай, фигурата също ще ви се отблагодари с отлична форма.
Изборът на чай зависи от личните вкусови предпочитания, но безспорно има фаворити при търсене на определен ефект (отслабване, превенция срещу различни заболявания, ободряване и т.н.).
За производството на всички видове чай се използват листата на растението чай (Camellia sinensis), вечнозелен храст, който расте в Азия и в тропиците.
Начинът на обработка води до получаването на различните видове чай. Например, за да се получи черен чай, листата ферментират на влажно място, а за зeлен чай се обработват на пара и веднага след това се изсушават, за да се попречи на ферментацията им.
Представям ви моите три любими чая, които задължително присъстват в ежедневието ми:
Ърл грей за успешен старт на деня
Сигурна съм, че много от вас ще се изненадат, че ърл грей (от английски “earl grey” - „граф Грей“) не е сорт чай, а обикновен черен чай, напоен с аромат на бергамот. Бергамотовото масло отличава ърл грей от останалите черни чайове с освежаващ и тръпчив вкус.
Граф Грей е министър-председател на Великобритания в периода 1830 – 1834 година. Въпреки че по негово време е приет законът за премахване на робството в Британската империя, графът е по-популярен с кръстения на него чай.
Има няколко легенди за произхода на ърл грей, но според най-достоверната при свое посещение в Китай графът много харесал чая с бергамот, взел рецептата и я разпространил на Стария континент.
Приготвянето на ърл грей не е просто смесване на черен чай с бергамот. Истинският ърл грей се получава, като на връхните листа на чая с най-високо качество, т.нар.“orange pico”, се нанесе тънък слой масло от бергамот (Citrus Bergamia).
Освен че е перфектната утрешна напитка за ободряване, ърл грей намалява мастната тъкан и топи мазнините.
Зелен чай за дезинтоксикация и топ форма
Изпитан воин срещу излишните килограми, зеленият чай прочиства организма от токсините и ускорява изгарянето на мазнините. Както ви споменах по-горе, основната разлика при приготвянето на черен и зелен чай, е във ферментацията, но резултатът по отношение на полезните качества, определено е в полза на зеления чай – богат на катехини, флавоноиди и полифеноли, с по-малко теин и с по-деликатен вкус.
Зеленият чай предпазва от инфаркт, атеросклероза и рак на белите дробове.
Има трик в приготвянето на зелен чай за максимално запазване на полезните му качества. В една чаша се слагат 2 грама зелен чай, заливат се с равни количества студена и гореща вода, оставя се да престои 2 – 3 минути и се прецежда.
Мурсалски чай – планинското чудо
Макар че отдавна е разпространен в търговската мрежа, не пропускам случай при пътуване из Пирин и Родопите, да си донеса истински мурсалски чай. Една от най-полезните билки, растящи в България, е изследвана от японски учени и е популярна по света като „гръцки планински чай“, защото съседите ни са по-ориентирани в промотирането на местни блага и забележителности.
Мурсалският чай е отличен източник на флавоноиди, танини, етерични масла, феноли, микро- и макроелементи. Помага при кашлица, бронхит, бронхиална астма и грип. Предпазва от сърдечно-съдови, ракови и чернодробни заболявания. Мощен антиоксидант и имуностимулатор.
Дамите го предпочитат, защото забавя стареенето, а господата го благославят за чудотворните му свойства, довели до прозвището „българската виагра“.
Светлозелените стръкчета чай трябва да врят 5 минути на тих огън и божествената напитка е готова за консумация. Идеален е за успокояване вечер преди лягане.
Какъвто и чай да предпочитате, важното е да го пиете с наслада. Може да добавите мед и лимон за по-приятен вкус и укрепване на имунитета или ром за сгряване и добро настроение.