Aко ще е чорапогащник, нека да е СИН (СНИМКИ)

син чорапогащник
Снимка: iStock

Не са най-удобното нещо, бихме предпочели чорап с жартиер, но ако ще е чорапогащник - нека да е син!

Сините чорапогащи някога са били символ на интелектуалната мощ и културната значимост сред жените през 18-ти век. Днес те се завръщат на модната сцена, въплъщавайки духа на смелост и индивидуалност. От Дуа Липа до Кайли Дженър, известни личности и дизайнери прегърнаха тенденцията, вдъхвайки нов живот на този класически аксесоар. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fashion (@stocking_fashion)

Историческо значение

През 18-ти век носенето на цветни чорапогащи, особено сини, означаваше, че една жена е интелектуално и културно ангажирана. Терминът "Blue Stockings" се отнася до литературен клуб от жени в Англия, които се събират, за да обсъждат книги и текущи събития. Когато една жена поиска разрешение да присъства на тези срещи, облечена в изтъркани дрехи, тя бива посрещната с покана да носи сини чорапогащи – символ на желанието да се съсредоточи върху интелектуалния дискурс, а не върху външния вид.

Модно възраждане

Сините чорапогащи направиха своето голямо завръщане на модните подиуми, появявайки се в колекциите на Prada за пролет/лято 2025 г. и Miu Miu за есен/зима 2024/2025 г. Тази тенденция беше допълнително подхранена от влиятелни фигури като Сара Джесика Паркър, която ги съчетава с пуловери в същия нюанс, поли от тартан и пастелни розови обувки. Комбинацията от модерна и ретро естетика прави сините чорапогащи универсален аксесоар, подходящ за всеки повод.

Къде да купя

Сините чорапогащи вече не са трудни за намиране; те могат да бъдат намерени в различни магазини и онлайн платформи. Някои популярни марки включват Miu Miu, Junya Watanabe, Acne Studios, TYT8, Calzitaly, Mango, Calzedonia и H&M. С толкова много възможности за избор, няма по-добро време да добавите този моден артикул към гардероба си и да изразите своята индивидуалност и увереност.

Възраждането на сините чорапогащи е доказателство за непреходната привлекателност на този класически аксесоар. Първоначално символизиращ интелектуална мощ, сега той представлява смелост, индивидуалност и желание да се открояваш. Независимо дали сте модна икона или търсите начин да освежите ежедневното си облекло, сините чорапогащи предлагат перфектната комбинация от стил и история, превръщайки се в задължителен елемент във вашия гардероб.

Aко ще е чорапогащник, нека да е СИН (СНИМКИ)

Блясък и стил

Мода и козметика

Aко ще е чорапогащник, нека да е СИН (СНИМКИ)

Не са най-удобното нещо, бихме предпочели чорап с жартиер, но ако ще е чорапогащник - нека да е с...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти