Торта от кестени без печене
Продукти:
за основата на тортата
2 ч.ч. бадеми
1 ч.ч. фурми
3 ч.л. кокосово масло
½ ч.л. ванилия (по желание)
1 щипка сол
за кестеновия пласт
500 гр. пюре от кестени
⅓ ч.ч. кокосово масло
½ ч.ч. кленов сироп
1 щипка сол
за шоколада
2 ч.л. кокосово масло
4-5 ч.л. неподсладено какао на прах
3 ч.л. кленов сироп
⅓ ч.ч. мляко (може и растително)
Начин на приготвяне:
Нарежете и накиснете фурмите за поне 15 минути, в зависимост от това колко са меки. Ако са пресни и много меки, можете да пропуснете тази част. Смелете бадемите в кухненски робот. Поставете отцедените фурми и разтопеното кокосово масло в кухненския робот и разбъркайте до получаване на гладка смес. След това добавете смлените бадеми, сол и ванилия докато получите мокра лепкава маса.Натиснете здраво сместа в кръгла форма за торта и оформете, за да направите основата.
За пласта от кестени поставете пюре от кестени на стайна температура в кухненския робот, добавете разтопеното кокосово масло и останалите съставки. Пасирайте до много гладка смес. Не трябва да отнема повече от минута. Важно е да не използвате студено пюре от кестен, тъй като това ще стегне кокосовото масло и ще направи смесването невъзможно. Изсипете кестеновия пълнеж върху основата и поставете в хладилника или фризера, ако бързате, така че да стегне и изстине, за да може след това да се стегне разтопения шоколад, докато го изливаме отгоре.
Пригответе шоколада. Поставете купа с кокосово масло върху съд с вряща вода. Когато се разтопи, добавете сиропа и какаото. Разбъркайте, за да се смеси и след това добавете мляко. Продължете да бъркате, докато получите хубав гладък шоколад. Изсипете върху охладената торта. Трябва да започне да се стяга много бързо. Оставете готовата торта в хладилника, за да стегне. Тортата може да се съхранява в хладилник до 10 дни и поне месец във фризер.