Задушено пиле с кестени
Продукти:
900 гр. пилешко
2 с.л. олио
2 с.л. светъл соев сос
1 с.л. вино за готвене
1 ч.ч. сурови обелени кестени
2 глави лук (ситно нарязан)
2 скилидки чесън (нарязани)
1 стрък от праз лук
4 резена джинджифил
¼ среден на големина червен лук
2 бр. звездовиден анасон
2 ч.ч. гореща вода
за соса:
2 ч.ч. светъл соев сос
1 ч.ч. тъмен соев сос
½ ч.л. сол на вкус
1 ч.л. сусамово олио
Начин на приготвяне:
Накъсайте пилето на парчета и след това ги сварете във вряща вода за около 30 секунди, за да отстраните нечистотиите. След това отцедете. Мариновайте пилето с около 2 с. л. соев сос за около 15 минути. Отцедете преди пържене.
Загрейте 2 с.л. олио в тиган или уок, докато стане наистина горещо. Добавете пилешкото. Оставете за около минута, докато пилешките късчета покафенеят от едната страна и пуснат аромат. След това ги обърнете, за да се изпържат и от другата страна.
Изместете пилешкото от едната страна на тигана, а от другата добавете чесън, джинджифил, лук и червен лук докато не пуснат аромата си. След това смесете всичко в тигана добре. Налейте 2 чаши гореща вода, така че да се накиснат напълно пилешките късове. Намалете огъня, за да къкри храната около 10 минути. Добавете всички останали съставки за соса с изключение на сусамовото олио.
Добавете кестените и оставете да къкри още, докато кестените се сварят добре. Увеличете огъня, за да се сгъсти сосът. Когато сосът се сгъсти добре, добавете сусамово олио. Прехвърлете в чиния за сервиране и гарнирайте с нарязания зелен лук.