Крем супа от кестени
Продукти:
900 гр. сурови кестени
750 мл зеленчуков или пилешки бульон
1 дафинов лист
125 мл млечна сметана 35%
¼ с.л. сол
½ с.л. черен пипер
¼ с.л. индийски орехче
крем фреш или заквасена сметана (за гарниране)
ситно нарязан див лук (за гарниране)
Начин на приготвяне:
Направете разрез във формата на Х по обвивката на всеки кестен. Сложете кестените в тенджера със студена вода. Кипнете водата и след това оставете да къкри за 10 минути. Извадете кестените от водата, завийте ги с кърпа и ги оставете да изстинат достатъчно, за да можете да ги докосвате. След това ги обелете.
Напълнете голяма тенджера с бульона и обелените кестени и сложете да се готвят на котлона на среден огън. Добавете дафиновия лист, оставете да заври, намалете котлона до средно слаб и оставете да къкри 25-30 минути с капак докато кестените омекнат. Отделете 4-6 кестена настрани и ги намачкайте за гарниране. Отстранете дафиновия лист.
Блендирайте до получаване на гладка смес. Прибавете сметаната, солта, черния пипер и индийското орехче и разбъркайте. Гответе на котлона още 3-5 минути докато сместа не се сгъсти леко. Ако супата ви се струва прекалено рядка, оставете я да се готви за малко повече време. Ако пък ви се струва прекалено гъста, добавете малко повече вода или сметана.
Гарнирайте всяка купа с 1 лъжица крем фреш или заквасена сметана, нарязан на ситно див лук и намачканите по-рано кестени. Супата е готова за сервиране.