-
1/6. Какво трябва да има на трапезата на Петковден
Обредна пита
Традиционната обредна пита се приготвя от 1 килограм брашно, 500 милилитра прясно мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици сол, 1 супена лъжица олио и около 20 грама мая. Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя за няколко минути. В отделен съд се поставя половината от брашното, към което се добавя разтворената мая с мляко, солта, захарта, олиото и се бърка до получаването на смес, подобна на каша.
Оставаме тестото да втаса на топло за около 20 минути. След като втаса, прибавяме разбитите яйца и останалата част от брашното. Омесваме тестото, след което го удряме в плота 100 пъти. Намазняваме и набрашняваме тавичка, а в нея слагаме тестото, оформено като пита. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да втаса за около 30 минути. Печем питата за 40 минути при умерена фурна.
Какво трябва да има на трапезата на Петковден
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Магическата таблица на Далай Лама, която сбъдва желанията ни
- Тези хора имат специална карма. Вижте дали сте сред тях!
- Как правилно да се грижим за коледната звезда
- 12 причини да правим секс всеки ден
- Бабината диета, която топи мазнините без гладуване
- Тибетският ТЕСТ, от който ще научиш неподозирани неща за себе си