Ванилови кремки - ЗА ТЕСТОТО: брашно - 500 г, мая - 1 пакет суха (10 г), прясно мляко - 1 ч.ч., захар - 5 с.л., сол - 1 щипка, яйца - 3 бр. ,олио - 3 с.л.
ЗА КРЕМА: прясно мляко - 700 мл, пудинг - 2 бр. ванилия с варене, захар - 7 с.л., масло - 50 г, ванилия - 1 бр., пудра захар - 2 с.л. за поръсване, захарни пръчици - 1 с.л. цветни
Начин на приготвяне: Разбърква се маята в част от топлото мляко с 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Смесват се брашното, солта, останалата захар и шупналата мая.Отделя се един жълтък за намазване, разбиват се с вилица яйцата и се добавят в брашното. Прибавя се ванилията и олиото и замесваме тесто. Оставя се 1 час да втасва.После се разделя на две части, всяка се разделя на 8 или 10 топчета. От тях се оформя фитил с дължина 22 см. Превива се на две и се усуква като въже.
Нареждат се сладките в намаслена тавичка. Втората част от тестото също се оформя на фитил с дължина 40 см, който се навива на охлюв. Намазват се с разбит жълтък и 1 с.л. прясно мляко. Отгоре поръсвам цветни пръчици. Оставят се за 15 минути, да се отпусне тестото, и печем в загрята фурна 180 градуса 20 минути до златисто.
Изваждат се и щом се охладят, се срязват през средата.Приготвя се кремът. Загрява се прясното мляко и захарта. Добавя се пудингът, бъркаме с телена бъркалка, докато се сгъсти. Снема се от огъня и докато е горещо, се разбърква с маслото. Охлажда се добре - иначе не се шприцова, ще се разтече.
Сипвам с лъжица в пош с накрайник за рози и шприцовам върху долната половина на сладките. Захлупваме с горната половина, но така че да се вижда кремът. Поръсваме с пудра захар и охлаждаме.