-
1/6. 6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Мит 1: Не се пържи в зехтин - Дори и хората, които нямат понятие от готвене го знаят. Вярва се, че мастните молекули на този тип мазнина изгарят при по-ниска температура от тези на други растителни масла и тогава произвеждат алдехиди и други химични съединения, които могат да бъдат токсични и опасни за нашето здраве, а и освен това да придадат неприятен вкус на храната.
Да, обаче множество изследвания доказаха, че зехтин, както обикновен, така и екстра върджин са устойчиви и се запазват без да разграждат подобни вещества дори и при високи температури. Дори при изгаряне отделят много по-малко химични вещества от други популярни растителни мазнини. Това се дължи на факта, че зехтинът е много по-устойчив на оксидация от други.
Мартин Гротвелд, професор в Монтфортският университет, препоръчва зехтин за готвене и пържене.
6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Още от галерии
Хороскоп за деня






Най-четени
- Цветница е! Ето кой празнува днес и какви са обичаите
- „Тя е млада, мога да я обуча както искам“: болезнената любовна история на Елвис и Присила Пресли
- 4 признака, че в живота ви се е появил човек, свързан с вашата карма
- 11 признака, че притежавате изключително силна енергия
- Лазаровден е! Ето кой празнува днес и какви са поверията и обичаите
- Кога ще срещнете любовта на живота си според зодиакалния си знак