-
2/6. 6 невероятни ползи на лука за здравето
Антиоксиданти
Лукът е източник на витамин С, фолиева киселина, калций, желязо и фибри. Той също е богат на различни фитохимикали - по-специално един, наречен кверцетин. Кверцетин може да помогне за елиминирането на вредните свободни радикали в организма и намаляването на вредния холестерол. Това е важно, защото лошият холестерол може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
Според Националната асоциация на лука има изследвания, които показват, че кверцетинът от лука е по-усвоим от този в други храни, които съдържат кверцетин като например чай и ябълки.
Други фитохимикали в лука като дисулфиди и трисулфиди имат и други важни ползи за здравето, които изследователите все още проучват. Интересен факт е, че лукът, използван при готвене, не намалява съдържанието си на кверцетин, а той просто се прехвърля в готовото ястие.
6 невероятни ползи на лука за здравето
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Най-полезните въглехидратни храни за отслабване
- Зъбната болка невинаги е причинена от проблеми със зъбите
- ТЕСТ: Избери си котка и разбери какво послание ти носи тя
- Най-полезните мазнини, от които отслабваме
- 4 признака, че в живота ви се е появил човек, свързан с вашата карма
- 14-те най-добри секс съвета на всички времена