-
2/5. 5 рецепти за великденски сладкиши, които не са козунак
Мини панетоне с шоколад
Необходими продукти:
брашно - 260 г
мая - 5 г суха
яйца - 1 бр.
прясно мляко - 160 мл
кафява захар - 70 г Мусковадо
масло - 50 г
какао - 25 г
шоколад - 80 г на капки
сода бикарбонат - 1/3 ч.л.
сол - щипка
ром - 2 с.л.
портокали - кората на 1/2 цитрус
Начин на приготвяне:
Разделете прясното мляко в два отделни съда. Към едното (леко затоплено) добавете маята, 1 с.л. от захарта и 60 г от брашното. Разбъркайте до образуване на гладка каша и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Към другата част от млякото прибавете останалата захар, щипка сол, какаото и содата. Сложете на котлона и разбъркайте колкото да се смесят продуктите. Не е необходимо да завира. След това оставете да се охлади.
Разтопете маслото. Разделете яйцето на жълтък и белтък. Прибавете жълтъка на яйцето към сместа с маята, а белтъка заделете за намазване. Добавете също охладената шоколадова смес и разбъркайте. Добавете също и маслото, което трябва да е охладено.
Започнете да прибавяте брашното, бъркайки с шпатула. Накрая добавете фино настъргана кора на половин портокал и 2 с.л. ром.
Не е необходимо да месите. Всичко се разбърква с шпатула до гладко, лепкаво тесто. Намажете си ръцете с малко олио и оформете тестото на топка, която сложете в купа и покрийте с фолио. Оставете на топло за 1 час, докато удвои обема си.
След това разстелете тестото на работния плот и поръсете с шоколадови капки или нарязан на ситно шоколад. С няколко движения омесете тестото, колкото да се разпредели равномерно шоколада.
Разделете тестото на 8 равни части. Всяка оформете на топче и поставете във формички за мини панетоне. Може да направите едно по-голямо панетоне. За целта ще ви трябва форма за печене с диаметър 14 см. Ако не разполагате с такива форми може да ползвате по-дълбоки купички, например тези за крем карамел, които трябва да намажете с масло.
Покрийте формите с кърпа или фолио и оставете отново да втасат за още един час. След това разбийте белтъка и намажете внимателно с четка всяко мини панетоне.
По желание поръсете с филиран бадем и сложете да се пекат в загрята на 180 °С фурна за 20 минути до суха клечка.
5 рецепти за великденски сладкиши, които не са козунак
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Магнезий - естествен антидепресант
- Зъбната болка невинаги е причинена от проблеми със зъбите
- ТЕСТ: Избери си свещ и разбери дали съкровените ти желания ще се сбъднат
- Защо Лилибет и Арчи имат рижа коса? Обяснението е много просто
- 15 вълшебни храни, които топят килограмите скоростно
- 9 неща, които трябва да направите преди секс