-
1/5. 5 рецепти за любими български закуски
Маслени милинки със заливка - ЗА ТЕСТОТО - брашно - 500 г / прясно мляко - 200 мл / мая - 1 пакетче, / сол - 1 ч.л. / захар - 1 ч.л. / зехтин - 1 с.л.
ЗА ПЛЪНКАТА - сирене - 150 г / яйца - 1 бр. / масло - 20 г краве
ЗА ЗАЛИВКАТА - яйца - 1 бр. / сол - 1 щ. / прясно мляко - 100 мл / брашно - 2 с.л. / масло - 2 с.л. краве, меко / мас - 2 с.л. свинска, за намазване на тавата
Брашното пресейте заедно със сухата мая и в него направете кладенче. Сипете затопленото мляко, сол, захар и зехтин, разбъркайте и омесете гладко тесто. Поставете тестото в купа с 2 с.л. олио, покрийте с фолио и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 5-6 мм. За плънката разбийте с вилица яйцето с щипка сол и в него размачкайте сиренето.
Разнесете плънката по кората от тесто и тук-там сложете кубчета от кравето масло. Навийте кората на руло и разтеглете на фитил, а след това нарежете на охлюви, дебели 2 см (около 16 бр. се получават).
Подредете ги в тава /широка 30 см/, намазнена със свинска мас и оставете да втасат още веднъж.
Направете заливка, като смесите разбито яйце с малко сол, меко краве масло, две лъжици брашно и разбъркайте добре с 1 малка чашка прясно мляко.
Разпределете сместа върху всяка милинка и сложете да се изпекат в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
5 рецепти за любими български закуски
Още от галерии
Хороскоп за деня






Най-четени
- Цветница е! Ето кой празнува днес и какви са обичаите
- „Тя е млада, мога да я обуча както искам“: болезнената любовна история на Елвис и Присила Пресли
- 4 признака, че в живота ви се е появил човек, свързан с вашата карма
- 11 признака, че притежавате изключително силна енергия
- Днес е Разпети петък! Какви са традициите
- Бруталните думи на Джордж Карлин, които всеки трябва да прочете