-
2/5. 5 класически, но забравени български ястия
Каша от коприва
Няма да ви отегчаваме с дълга лекция за полезните свойства на копривата. В традиционната българска кухня съществуват много различни начини за приготвянето й. Дали ще изберете да зарадвате близките си с обикновена копривена супа с ориз или копривена каша, няма значение. Тази българска гозба ще се хареса на всички. Традиционната копривена супа се приготвя лесно и бързо.
1. Задушете една средно голяма глава лук в една-две лъжици мазнина по избор. Когато лукът омекне добавете един нарязан морков.
2. Налейте гореща вода или зеленчуков бульон. Оставете да поври на средно силен котлон 10 минути.
3. Прибавете във врящата смес предварително измитата и нарязана коприва. Добавете сол и червен пипер на вкус.
4. Когато копривата се попари я извадете с решетъчна лъжица и я накълцайте. В това време може да добавите една шепа ориз към бульона.
5. Върнете копривата обратно в тенджерата и варете до готовност на ориза.
6. Можете да сгъстите ястието с лъжица брашно леко размито в хладка вода.
7. Добавете застройка от жълтък и кисело мляко.
Опитайте да добавите към така приготвената гозба орехи, зехтин и чесън.
5 класически, но забравени български ястия
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Магнезий - естествен антидепресант
- Зъбната болка невинаги е причинена от проблеми със зъбите
- ТЕСТ: Избери си свещ и разбери дали съкровените ти желания ще се сбъднат
- Защо Лилибет и Арчи имат рижа коса? Обяснението е много просто
- 15 вълшебни храни, които топят килограмите скоростно
- 9 неща, които трябва да направите преди секс