-
1/5. 5 класически, но забравени български ястия
Лучена яхния
Тази изключително ароматна и засищаща супа е характерна за почти цяла България. Рецептата леко се различава в различните краища на страната. На която и да се спрете можете да сте сигурни, че лучената супа е наслада за сетивата. Тази семпла гозба се отличава с приятен и мек вкус, бързо утолява глада. Зимата е точното време за приготвянето й, защото на пазара спокойно могат да се намерят арпаджик (малки лукчета), както и обикновен стар лук. В някои региони добавя и праз. Ето и рецептата:
1. Взимате около 500 грама стар лук и около 200 грама арпаджик. По желание може да добавите и един стрък праз. Нарязвате ги на ситно и ги задушавате до омекване с две-три лъжици мазнина по избор.
2. Към задушения лук добавете около 800 мг. гореща вода. Някои домакини избират да заменят водата със зеленчуков бульон, но ако наистина искате да се насладите на ароматна лучена яхния, не добавяйте бульон.
3. Оставете така получената смес на средно силен огън да поври около 10-15 минути. Дръпнете я от котлона и добавете смес от две супени лъжици брашно и две супени лъжици доматено пюре, леко разбити в хладки вода.
4. Върнете на котлона и разбърквайте. Варете докато започне да се сгъстява. Добавете сол, черен пипер и дафинов лист.
За до обогатите вкуса на така приготвената яхния, можете да запечете лука предварително във фурната до покафеняване. Други домакини добавят наситнени моркови и горчица, а при поднасяне наръсват с магданоз. Любителите на експериментите могат да овкусят това традиционно българско ястие допълнително със сини сливи.
5 класически, но забравени български ястия
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Магнезий - естествен антидепресант
- Зъбната болка невинаги е причинена от проблеми със зъбите
- ТЕСТ: Избери си свещ и разбери дали съкровените ти желания ще се сбъднат
- Защо Лилибет и Арчи имат рижа коса? Обяснението е много просто
- 15 вълшебни храни, които топят килограмите скоростно
- 9 неща, които трябва да направите преди секс