-
1/3. 3 причини да ядеш тиква
Високо съдържание на витамин A
Всъщност тиквата съдържа бетакаротин – пигмент, който тялото трансформира във витамин А. Диетологът и хранителен специалист Самър Юл обяснява, че за разлика от приемането на този витамин чрез животински продукти, с ползването на растителни източници няма опасност от токсичност при повишено количество бетакаротин.
Витамин А благоприятства също и зрението. Той е важна съставна част от протеина родопсин, който възприема светлината през рецепторите на ретината.
Тъй като витамин А помага за намаляването на възпаленията и укрепва имунната система, намалявайки вредата, нанасяна от свободните радикали, този витамин се свързва и с по-нисък риск за заболяване от рак.
Смята се, че половин чаша тиква, било то свежа или консервирана, съдържа около 100% от необходимата дневна доза витамин А. Затова е добра идея да похапваш тиква, смесена с овесени ядки или като част от смути.
3 причини да ядеш тиква
Още от галерии
Хороскоп за деня






Най-четени
- Ако си родена на една от ТЕЗИ 4 ДАТИ, имаш специална мисия
- Какво ще се случи, ако пиете вода с лимон всяка сутрин
- Днес е свят ден. Ето поверията, които трябва да спазваме
- Най-полезните мазнини, от които отслабваме
- 12 арабски мъдрости, които ще прочистят ума ви
- 5 леки домашни закуски, с които ще стопите мазнините по тялото си