-
1/3. 3 причини да ядеш тиква
Високо съдържание на витамин A
Всъщност тиквата съдържа бетакаротин – пигмент, който тялото трансформира във витамин А. Диетологът и хранителен специалист Самър Юл обяснява, че за разлика от приемането на този витамин чрез животински продукти, с ползването на растителни източници няма опасност от токсичност при повишено количество бетакаротин.
Витамин А благоприятства също и зрението. Той е важна съставна част от протеина родопсин, който възприема светлината през рецепторите на ретината.
Тъй като витамин А помага за намаляването на възпаленията и укрепва имунната система, намалявайки вредата, нанасяна от свободните радикали, този витамин се свързва и с по-нисък риск за заболяване от рак.
Смята се, че половин чаша тиква, било то свежа или консервирана, съдържа около 100% от необходимата дневна доза витамин А. Затова е добра идея да похапваш тиква, смесена с овесени ядки или като част от смути.
3 причини да ядеш тиква
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Магическата таблица на Далай Лама, която сбъдва желанията ни
- Тези хора имат специална карма. Вижте дали сте сред тях!
- Как правилно да се грижим за коледната звезда
- 12 причини да правим секс всеки ден
- Тибетският ТЕСТ, от който ще научиш неподозирани неща за себе си
- Задайте тези 36 въпроса и той ще се влюби във вас