Малинов чийзкейк
За блата: 1 ½ чаши натрошени бисквити • 1 супена лъжица захар • 6 супени лъжици масло, разтопено
За пълнежа: 800 гр крема сирене на стайна температура • 1 ½ чаши захар • 5 големи яйца на при стайна температура • 2 жълтъка на стайна температура • 1/4 чаша заквасена сметана • 1 супена лъжица настъргана лимонова кора • 1 ½ чаени лъжички екстракт от ванилия
Загрейте фурната до 180 градуса. За да направите блата, смесете натрошените бисквити, захарта и разтопеното масло, докато се навлажни. Изсипете във форма с подвижно дъно и с ръце натиснете към дъното и малко по страните. Печете 8 минути. Охладете до стайна температура. Повишете температурата на фурната до 230 градуса. За пълнежа смесете крема сиренето и захарта в купата на миксера, докато стане лека и пухкава, около 5 минути. Намалете скоростта на миксера до средна и добавете яйцата и жълтъците, по две наведнъж, като разбъркате добре. На по-ниска скорост добавете заквасената сметана, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте старателно и изсипете върху охладения блат. Печете около 1 час и 15 минути. Извадете тортата от фурната и я оставете да престои на стайна температура за 2-3 часа, докато се охлади напълно. Оставете в хладилник за една нощ. Извадете тортата от формата, като внимателно прекарате горещ нож около външната ѝ част. По желание може да залеете с малинов сироп или конфитюр.